pizze (śred. 25-30cm) |
pizze (śred. 25-30cm) –
Składniki
Ciasto na pizzę:
- 14 g suchych drożdży
- 1 i 1/2 szklanki letniej wody + 1-3 łyżki
- 3 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 700 lub 1850 ale ciasto mniej wyrośnie
- 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka syropu klonowego lub z agawy
- 1 i 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
Sos pomidorowy:
- 2 puszki pomidorów całych w zalewie najlepiej ekologiczne
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 i 1/2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub ksylitolu lub syropu z agawy
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 2 duże cukinie plastry, podsmażone na patelni, miękkie ale jeszcze jędrne
- nieaktywne płatki drożdżowe
- wegański parmezan
- świeża bazylia
Składniki
Ciasto na pizzę:
Sos pomidorowy:
Dodatkowo:
|
Przygotowanie
Pizza
- Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże i sól. Dokładnie wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki i wyrób elastyczne ciasto - na początku w misce, potem przełóż na stolnicę. Ciasto ma być gładkie i jędrne. Jeśli jest zbyt suche - dodaj łyżkę lub więcej wody.
- Uformowane w kulę ciasto przełóż do natłuszczonej oliwą miski. Za pomocą dłoni lekko zwilż oliwą całą kulę ciasta. Miskę przykryj bawełnianym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu, bez przeciągów na ok. 2 h (ciasto ma podwoić swoją objętość).Gdy podwoi swoją objętość, uderz je pięścią i podziel na 3 części. Bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj spody na pizze.
- Na spód ciasta wyłóż po 5-6 łyżek domowego sosu pomidorowego* i plastry usmażonej cukinii. Całość posyp delikatnie nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. Tak przygotowane pizze włóż do piekarnika nagrzanego do 260 st. C na ok. 15-20 min.
Sos pomidorowy*
- Na patelnię wylej pomidory, które rozdrobnij wcześniej za pomocą widelca (odradzamy użycie tu blendera - pomidory mają być jeszcze lekko wyczuwalne). Dodaj drobno bardzo posiekany czosnek i pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj. Patelnię wstaw na gaz. Gdy sos się zagotuje, zmniejsz odrobinę gaz. Sos gotuj przez ok. 10 min.
- Gotowy sos pomidorowy przełóż do słoików. Można go wekować, a także mrozić. W lodówce zachowuje świeżość do tygodnia. Smacznego!
Ten przepis na Wegańską orkiszową pizzę pochodzi z blogu True Taste Hunters.
Foto © Canva