porcje – Czas przygotowania około 1godziny |
porcje – Czas przygotowania około 1godziny
Składniki
- 800 g brukwi
- 1 łyżeczka soli
- 1 jabłko najlepiej czerwone, kwaskowe, np. Elstar
- 1 cukinia
- 5 gałązek tymianku
- 3 łyżki oleju roślinnego
- pieprz
- 200 g śmietany sojowej do gotowania
- 1 łyżeczka bulionu w proszku
- 50 g orzechów włoskich
Składniki
|
Przygotowanie
- Brukiew obierz, przekrój na pół i pokrój na łódki o 0,5 cm grubości. Gotuj około 7 minut w niewielkiej ilości osolonej wody. Następnie wylej wodę i wyłóż łódki brukwi by przeschły.
- Jabłko i cukinię umyj i wytnij gniazdo nasienne jabłka. Pokrój jabłko i cukinię na łódki o 0,5 cm grubości. Tymianek umyj, strząśnij z niego wodę i poodrywaj listki z łodyżek.
- Naczynie żaroodporne (około 15 na 25 cm) wysmaruj olejem (1,5 łyżki). Łódki warzyw ułóż warstwowo na przemian i dopraw solą i pieprzem. Podgrzej śmietanę sojową i dodaj do niej bulion, następnie całość wylej na warzywa (i jabłka) w naczyniu żaroodpornym., a na to pozostałość oleju. Orzechy włoskie grubo posiekaj i wmieszaj z listkami tymianku, po czym posyp po zapiekance. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku na średnim poziomie przez około 25 minut.