pierogów – Czas przygotowania około (powyżej)godziny |
pierogów – Czas przygotowania około (powyżej)godziny
Składniki
Farsz:
- 600 g ziemniaków
- 1 duża cebula
- olej
- 500 g Tofu naturalne
- 1/2 - 2/3 szklanki wody z ogórków kiszonych
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól
Ciasto na pierogi:
- 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki oleju
- spora szczypta soli
Do podania - opcjonalnie:
Składniki
Farsz:
Ciasto na pierogi:
Do podania - opcjonalnie:
|
Przygotowanie
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Ziemniaki obierz, pokrój na połówki lub ćwiartki i gotuj do miękkości.
- W międzyczasie na dnie dużej patelni rozgrzej olej. Cebulkę pokrój w kostkę, dodaj na gorący olej i duś na średnim ogniu przez 5 – 6 minut do czasu, aż będzie złota.
- Przy pomocy blendera rozdrobnij tofu i połącz razem z sokiem z kiszonych ogórków, pieprzem ziołowym oraz sporą szczyptą soli.
- Ugotowane ziemniaki odcedź i jeszcze gorące szybko przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodaj tofu, podsmażoną cebulkę i wymieszaj łyżką. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku większą ilością soli lub pieprzu.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. W międzyczasie z podanych składników zagnieć ciasto na pierogi – możesz użyć do tego miksera z hakiem do ciasta drożdżowego, maszyny do wypieku chleba lub Thermomixa. Kiedy ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do dłoni, przykryj ściereczką i odstaw na bok.
- Ciasto rozwałkuj, przy pomocy szklanki wykrój kółka, do każdego nałóż łyżkę farszu i ulep pierogi. Gotowe pierogi wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj do wypłynięcia. Następnie odcedź i podawaj od razu z podsmażoną cebulką lub bez żadnych dodatków.
Ten przepis na Wegańskie ruskie pierogi pochodzi z blogu Jadłonomia.
Foto © Canva