Wegańskie faworki

osoby Czas przygotowania około 1godzina
osoby Czas przygotowania około 1godzina
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Mąkę przesiej, połącz z solą oraz oliwą. Wszystko ugnieć w dłoniach do momentu, aż konsystencja ciasta będzie przypominała bułkę tartą. Stopniowo dodawaj 180-200ml ciepłej wody, stale zagniatając ciasto
  2. Miękkie ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj je bardzo cienko.
  3. Rozwałkowane ciasto podziel na cienkie, niezbyt długie paski, na środku każdego zrób po środku nacięcie.
  4. Z powstałych prostokącików wyrabiaj faworki, przekładając jeden koniec przez nacięcie na środku.
  5. Faworki smaż na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.
  6. Odsącz na ręczniku papierowym i lekko przestudzone posyp cukrem pudrem.

Ten przepis na Wegańskie faworki pochodzi bloga MniuMniu

Foto © MniuMniu

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa