osoby – Czas przygotowania około 1godzina |
osoby – Czas przygotowania około 1godzina
Składniki
- 450 g mąki pszennej typu 500
- 4 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- 200 ml ciepłej wody
- olej rzepakowy do smażenia
Składniki
|
Przygotowanie
- Mąkę przesiej, połącz z solą oraz oliwą. Wszystko ugnieć w dłoniach do momentu, aż konsystencja ciasta będzie przypominała bułkę tartą. Stopniowo dodawaj 180-200ml ciepłej wody, stale zagniatając ciasto
- Miękkie ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj je bardzo cienko.
- Rozwałkowane ciasto podziel na cienkie, niezbyt długie paski, na środku każdego zrób po środku nacięcie.
- Z powstałych prostokącików wyrabiaj faworki, przekładając jeden koniec przez nacięcie na środku.
- Faworki smaż na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.
- Odsącz na ręczniku papierowym i lekko przestudzone posyp cukrem pudrem.