słoik – Czas przygotowania około 25minut |
słoik – Czas przygotowania około 25minut
Składniki
- 250 g pieczarek pokrojonych
- 50 g nerkowców
- 1 mała cebula drobno posiekana
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka pietruszki posiekanej
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Składniki
|
Przygotowanie
- Nerkowce pieczemy na patelni bez oleju na średnim ogniu aż do uzyskania złotobrązowego koloru.
- Cebulę podsmażyć na oleju, aż będzie szklista, a następnie odstawić na bok. Grzyby smażyć na tej samej patelni, po czym dodać czosnek.
- Nerkowce drobno zmielić w blenderze. Następnie włożyć pozostałe składniki do blendera i blendować, aż do uzyskania gładkiej mieszanki.
- Pastę można przechowywać w zamkniętym słoiku przez kilka dni.
Ten przepis na pastę z nerkowców i pieczarek został opracowany na potrzeby Fundacji Alberta Schweitzera.
Foto © Istetiana - Shutterstock