Tamales

Przygotowanie
  1. Liście kukurydzy namocz w gorącej wodzie przez 10 minut, a następnie odłóż je na bok.
  2. Margarynę, proszek do pieczenia, mąkę kukurydzianą, kurkumę i wywar warzywny wymieszaj razem, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Dodaj trochę soli i pieprzu.
  3. Umyte i pokrojone pomidory i chili i podgotuj chwilę w garnku, następnie posiekaj cebulę i dodaj ją do warzyw. Fasolę odsącz i dodaj ją do garnka. Podduś wszystko chwilę aż do uzyskania sosu.
  4. Rozwałkuj namoczone liście kukurydzy na płasko, z przygotowanego wcześniej ciasta uformuj kulkę i ułóż w każdym liściu lekko ją spłaszczając. Ciasta posyp tartym serem i na to wyłóż sos z pomidorami i fasolą. Następnie złóż liście kukurydzy i zwiąż je sznurkiem kuchennym.
  5. Podgrzej trochę wody w garnku do gotowania na parze i włóż tamales na 30 minut na sitko garnka.
  6. Szybka alternatywa: podgrzej tamales w kuchence mikrofalowej o mocy 800 wat przez 7 minut. Przykryj je, żeby nie wyschły. Jeśli nie posiadasz liści kukurydzy, nie należy owijać tamales folią, ponieważ nie należy wkładać folii aluminiowej do mikrofalówki.
  7. Liście kukurydzy nie są jedzone. Gotowe tamales można podawać ze słodkim dipem, takim jak chutney lub guacamole.
Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa