porcje – Czas przygotowania około 15minut |
porcje – Czas przygotowania około 15minut
Składniki
- 450 ml mleka kokosowego
- 50 ml mleka kokosowego do zmieszania ze skrobią
- 6 łyżek skrobi kukurydzianej
- 7 łyżeczek cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- płatki kokosowe opcjonalnie
- owoce
Składniki
|
Przygotowanie
- Natłuść lekko płaską miskę lub naczynie do zapiekania Skrobię, cukier, wanilię, sól i mniejszą porcję mleka kokosowego wymieszaj i odstaw na bok.
- Dużą porcję mleka kokosowego doprowadź do wrzenia w garnku. Dodaj mieszkankę ze skrobią, stale mieszając. Wszystko powinno się lekko gotować mieszaj cały czas, aż do zgęstnienia.
- Szybko wlej masę do natłuszczonej formy i przykryj folią. Masa powinna chłodzić się w lodówce przez kilka godzin (pudding powinien zrobić się sztywny).
- Pokrój pudding na prostokąty i podawaj dowolnymi z owocami.
- Wskazówka: Haupia jest również idealna jako nadzienie do ciast innych deserów.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
Zdjęcie © Nele Köster