Haupia – pudding kokosowy

porcje Czas przygotowania około 15minut
porcje Czas przygotowania około 15minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Natłuść lekko płaską miskę lub naczynie do zapiekania Skrobię, cukier, wanilię, sól i mniejszą porcję mleka kokosowego wymieszaj i odstaw na bok.
  2. Dużą porcję mleka kokosowego doprowadź do wrzenia w garnku. Dodaj mieszkankę ze skrobią, stale mieszając. Wszystko powinno się lekko gotować mieszaj cały czas, aż do zgęstnienia.
  3. Szybko wlej masę do natłuszczonej formy i przykryj folią. Masa powinna chłodzić się w lodówce przez kilka godzin (pudding powinien zrobić się sztywny).
  4. Pokrój pudding na prostokąty i podawaj dowolnymi z owocami.
  5. Wskazówka: Haupia jest również idealna jako nadzienie do ciast innych deserów.

Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/

Zdjęcie © Nele Köster

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa