| sztuki – Czas przygotowania około 60minut | 
         sztuki – Czas przygotowania około 60minut    
        
        Składniki    
                - 50 g świeżych drożdży
 - 100 ml ciepłej wody
 - 4 łyżki cukru trzcinowego
 - 120 g wegańskiej margaryny
 - szczypta soli
 - 400 g mąki pszennej
 - 250 g marmolady np. z różą
 - cukier puder
 
| 
             
        Składniki     
                
  | 
                                
        Przygotowanie    
                - Do dużej miski pokrusz drożdże, dolej ciepłą wodę oraz cukier i wszytko dobrze wymieszaj. Odstaw na 10 minut. W tym czasie rozpuść margarynę (nie może być ona gorąca). Do miski z drożdżami dodaj letnią margarynę, mąkę oraz sól i dobrze zagnieć ciasto, wyrabiając przez ok 8-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste.
 - Ciasto podziel na 4 kawałki. Każdy kawałek rozwałkuj, tak aby powstał okrągły kształt. Dużym talerzem wytnij kształt okręgu, a następnie nożem podziel go na osiem równych trójkątów. Na każdy trójkącik nałóż po łyżeczce marmolady i zawijaj do najszerszego do najwęższego końca. Boki powstałego rogalika sklej i wykładaj tak powstałe rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
 - Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut (do zarumienienia). Przestygnięte rogaliki posyp cukrem pudrem.
 
© Zdjęcie: Olena, Adobe Stock