porcji – Czas przygotowania około 15minut |
porcji – Czas przygotowania około 15minut
Składniki
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej lub troszkę więcej
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
- owoce kaki np. truskawki, maliny, rabarbar, porzeczki, brzoskwinie
Składniki
|
Przygotowanie
- Do mleka sojowego wlej ocet, wymieszaj i odstaw na kilka minut. W tym czasie mleko powinno się lekko ściąć
- Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Wszystko delikatnie wymieszaj.
- Do sypkich składników dodaj mieszankę mleka i octu. Dobrze, ale krótko wszystko razem wymieszaj. Na koniec dodaj olej i znów wymieszaj. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie można dodać trochę mąki. Ciasto przelej do małej formy do pieczenia.
- Owoce umyj i przekrój na mniejsze kawałki. Ułóż na cieście. Piecz przez 30-40 minut w temperaturze 175-180 stopni. Po upieczeniu wierzch ciasta powinien być lekko zarumieniony.
© Zdjęcie: A_Lein, AdobeStock