porcji – Czas przygotowania około 30minut |
porcji – Czas przygotowania około 30minut
Składniki
- 1,5 kg jabłek
- 150 g kaszy manny
- 140 g mąki pszennej
- 130 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do piczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 120 g masła roślinnego
Składniki
|
Przygotowanie
- Masło roślinne umieść w zamrażalniku - ułatwi to jego ścieranie.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj cynamon i odstaw. Jeśli powstanie dużo soku podczas ich ścierania, możesz część odlać.
- W dużej misce wymieszaj kaszę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
- Formę ok 20 cm dobrze wysmaruj masłem roślinnym. Na spód wysyp ok 1/3 mieszkanki suchych składników i ją wyrównaj, na to zetrzyj równomiernie 30 g masła (na grubych oczkach), również wyrównaj, następnie wyłóż połowę startych jabłek. Teraz powtórz czynność, czyli wysyp ok 1/3 mieszanki, zetrzyj 30 g masła, wyłóż resztę jabłek. Na sam wierzch wysyp ostatnią porcję mieszanki suchych składników i zetrzyj całe pozostałe masło tak, aby równomiernie pokrywało cały wierzch ciasta.
- Piecz przez ok. 60 min w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto odstaw do ostygnięcia.
© Zdjęcie: okkijan2010, Adobe Stock