Barszcz czerwony ze śliwkami i z czerwonym winem

osób Czas przygotowania około 5godzin
osób Czas przygotowania około 5godzin
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler oraz jabłka umyj i pokrój w duże kawałki. Włóż do garnka razem ze śliwkami, grzybami, obranym czosnkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Zalej 2 l wody i gotuj przez 1-1,5 na małym ogniu.
  2. Do wywaru dodaj wino, sok z cytryny i pokrojone w półcentymetrowe plastry buraki. Gotuj 6-7 min. na małym ogniu. Barszcz odstaw przykryty na 5 godzin.
  3. Barszcz przecedź, podgrzej (nie gotuj!), dopaw syropem, solą, pieprzem i majerankiem. Barszcz wigilijny podawaj z uszkami.

Ten przepis na Barszcz czerwony ze śliwkami i czerwonym winem powstał na potrzeby Fundacji Alberta Schweitzera.

Foto: © Yotka- Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa