osób – Czas przygotowania około 5godzin |
osób – Czas przygotowania około 5godzin
Składniki
- 700 g buraków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka korzeń
- 0,5 małego selera
- 2 jabłka
- 2 ząbki czosnku
- 110 g suszonych śliwek
- 60 g suszonych grzybów
- 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
- 4-5 łyżek soku z cytryny
- 2-3 łyżki słodkiego syropu np. z agawy lub daktyli
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren angielskich
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- majeranek
- szczypta soli
Składniki
|
Przygotowanie
- Marchewkę, pietruszkę, seler oraz jabłka umyj i pokrój w duże kawałki. Włóż do garnka razem ze śliwkami, grzybami, obranym czosnkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Zalej 2 l wody i gotuj przez 1-1,5 na małym ogniu.
- Do wywaru dodaj wino, sok z cytryny i pokrojone w półcentymetrowe plastry buraki. Gotuj 6-7 min. na małym ogniu. Barszcz odstaw przykryty na 5 godzin.
- Barszcz przecedź, podgrzej (nie gotuj!), dopaw syropem, solą, pieprzem i majerankiem. Barszcz wigilijny podawaj z uszkami.
Ten przepis na Barszcz czerwony ze śliwkami i czerwonym winem powstał na potrzeby Fundacji Alberta Schweitzera.
Foto: © Yotka- Adobe Stock