Składniki
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 łyżeczki agaru
- 800 ml wody 4 filiżanki
- 3 sztuki liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku ewentualnie
- ocet jabłkowy lub sok z cytryny do polania
Składniki
|
Przygotowanie
- Obraną włoszczyznę włóż do garnka. Zalej 4 filiżankami wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, sól i pieprz. Gotuj, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
- Wyjmij warzywa, ostudź, pokrój w kosteczkę i włóź do filiżanek. Możesz też dodać opcjonalnie też zielony groszek.
- Do garnka z bulionem wsyp agar, mieszaj dokładnie i gotuj 2-3 minuty. Wywarem zalej warzywa w filiżankach. Po przestygnięciu wstaw do lodówki na godzinę.
- Wyjmij na talerzyki, polewam sokiem z cytryny lub octem jabłkowym. Smacznego!