Jabłecznik w stylu raw

okrągła forma do ciasta (Ø 16 cm) Czas przygotowania około 35minut
okrągła forma do ciasta (Ø 16 cm) Czas przygotowania około 35minut
Składniki
Spód ciasta:
Krem:
Masa jabłkowa:
Składniki
Spód ciasta:
Krem:
Masa jabłkowa:
Przygotowanie
  1. Spód ciasta: migdały zmiksuj do postaci mąki i zmieszaj w misce z pozostałymi składnikami. Wysmaruj formę na ciasto olejem kokosowym. Wylej równomiernie ciasto do formy i ugnieć dokładnie na spodzie palcami.
  2. Wszystkie składniki na krem zmiksuj w mikserze. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody i spróbuj jak smakuje. Część kremu wylej na spód ciasta. Do reszty kremu dodaj trochę wody, zmiksuj ponownie, spróbuj jak smakuje i zostaw na później jako bitą śmietanę do ciasta.
  3. Masa jabłkowa: jabłka, po wcześniejszym usunięciu gniazd nasiennych, grubo zetrzyj. Tak starte jabłka zmieszaj w misce z sokiem z cytryny, ugnieć i odstaw na ok. 15 minut
  4. Następnie wyciśnij i odlej wodę z masy jabłkowej. Dodaj pozostałe składniki do suchej masy jabłkowej i dobrze wymieszaj. Teraz wylej masę na ciasto na grubość ok. 4 cm i dociśnij do spodu. Wstaw tak przygotowane ciasto do lodówki na parę godzin lub na całą noc.

Ten przepis na Jabłecznik w stylu raw pochodzi z Keimling Naturkost.

Foto © Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt – Rieke Petter (Instagram: Paralipomena)

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa