okrągła forma do ciasta (Ø 16 cm) – Czas przygotowania około 35minut |
okrągła forma do ciasta (Ø 16 cm) – Czas przygotowania około 35minut
Składniki
Spód ciasta:
- 150 g migdałów
- 1 łyżka syropu figowego lub ok. 7 rozmoczonych w wodzie i zmiksowanych fig
- 1 szczypta soli
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Krem:
- 150 g orzechów nerkowca rozmoczone w wodzie przez wiele godzin lub całą noc
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- sól
- 5 cm laska wanilii
- woda według uznania
- olej kokosowy opcjonalnie
Masa jabłkowa:
- 600 g jabłek
- 3 łyżki rodzynek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka syropu z agawy według uznania
Składniki
Spód ciasta:
Krem:
Masa jabłkowa:
|
Przygotowanie
- Spód ciasta: migdały zmiksuj do postaci mąki i zmieszaj w misce z pozostałymi składnikami. Wysmaruj formę na ciasto olejem kokosowym. Wylej równomiernie ciasto do formy i ugnieć dokładnie na spodzie palcami.
- Wszystkie składniki na krem zmiksuj w mikserze. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody i spróbuj jak smakuje. Część kremu wylej na spód ciasta. Do reszty kremu dodaj trochę wody, zmiksuj ponownie, spróbuj jak smakuje i zostaw na później jako bitą śmietanę do ciasta.
- Masa jabłkowa: jabłka, po wcześniejszym usunięciu gniazd nasiennych, grubo zetrzyj. Tak starte jabłka zmieszaj w misce z sokiem z cytryny, ugnieć i odstaw na ok. 15 minut
- Następnie wyciśnij i odlej wodę z masy jabłkowej. Dodaj pozostałe składniki do suchej masy jabłkowej i dobrze wymieszaj. Teraz wylej masę na ciasto na grubość ok. 4 cm i dociśnij do spodu. Wstaw tak przygotowane ciasto do lodówki na parę godzin lub na całą noc.
Ten przepis na Jabłecznik w stylu raw pochodzi z Keimling Naturkost.
Foto © Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt – Rieke Petter (Instagram: Paralipomena)