kanapki |
kanapki –
Składniki
Bekon z grzybów shitake:
- 6 grzybów shitake
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1-2 łyżek sosu sojowego najlepiej tamari
- 1 łyżka syropu klonowego
- pieprz
- olej do smażenia np. rzepakowy
Kanapki:
- 2 kromki dobrego chleba np. żytni na zakwasie
- 1/2 awokado dojrzałe i pokrojone w cienkie plasterki
- Hummus kupiony lub domowy
Składniki
Bekon z grzybów shitake:
Kanapki:
|
Przygotowanie
- Grzyby shitake pokrój w cienkie plasterki, przełóż do miski i polej sosem sojowym. Na patelni rozgrzej olej i rozłóż grzyby, posyp je papryką wędzoną. Pozwól grzybom się porządnie zrumienić. Kolejny krok to polanie ich syropem klonowym i podsmażanie, aż się skarmelizują. Posyp pieprzem i pozostaw na patelni do wystygnięcia - powinny być solidnie podsmażone, takie smakują najlepiej.
- Gdy bekon z shitake jest już gotowy można zabrać się za przygotowanie kanapki z bekonem. Kromkę chleba posmaruj grubą warstwą hummusu, przykryj ją starannie plastrami awokado, a na koniec warstwą bekonu z shitake. Jeśli chcesz możesz podpiec kromkę chleba w tosterze lub na patelni, żeby dodatkowo chrupało. Hmmm...pycha:)