Kanapki z wegańskim bekonem

kanapki
kanapki
Składniki
Bekon z grzybów shitake:
Kanapki:
Składniki
Bekon z grzybów shitake:
Kanapki:
Przygotowanie
  1. Grzyby shitake pokrój w cienkie plasterki, przełóż do miski i polej sosem sojowym. Na patelni rozgrzej olej i rozłóż grzyby, posyp je papryką wędzoną. Pozwól grzybom się porządnie zrumienić. Kolejny krok to polanie ich syropem klonowym i podsmażanie, aż się skarmelizują. Posyp pieprzem i pozostaw na patelni do wystygnięcia - powinny być solidnie podsmażone, takie smakują najlepiej.
  2. Gdy bekon z shitake jest już gotowy można zabrać się za przygotowanie kanapki z bekonem. Kromkę chleba posmaruj grubą warstwą hummusu, przykryj ją starannie plastrami awokado, a na koniec warstwą bekonu z shitake. Jeśli chcesz możesz podpiec kromkę chleba w tosterze lub na patelni, żeby dodatkowo chrupało. Hmmm...pycha:)

Ten przepis na Kanapki z wegańskim bekonem pochodzi z blogu Surojadek.

Foto © Surojadek.

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa