Składniki
Spód tiramisu:
- 100 g orzechów włoskich
- 3 łyżki mocnej kawy
- 10 daktyli świeże
Masa "Ladyfingers"
- 120 g migdałów zmielone
- 10 daktyli świeże
- 3 mocnej kawy np. espresso
- 1 łyżka Kakao najlepiej surowe
Krem:
- 2 szklanki nerkowców wcześniej namoczone przez 2-3 godz
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki syropu klonowego
- 200 ml wody do 300 ml
- 3-4 łyżki surowego kako do posypania ciasta
Składniki
Spód tiramisu:
Masa "Ladyfingers"
Krem:
|
Przygotowanie
- Pierwszy krok to przygotowanie spodu. Wsyp orzechy, świeże daktyle i kawę do miski i zblenduj ręcznym blenderem na gładką masę. Spróbuj jak smakuje. Rozłóż równomiernie przygotowaną masę na dnie małej tortownicy (o średnicy ok. 20 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Schowaj do zamrażarki.
- Pora na kolejny element – masę „Ladyfingers”. Przygotuj ją dokładnie tak samo jak spód do tiramisu. Wyłóż masę na papierze do pieczenia w takim rozmiarze i kształcie jak tortownica, w której znajduje się spód. Dobrze jest wcześniej odrysować kształt swojej tortownicy na papierze do pieczenia i wyciąć, aby mieć pewność, że rozmiar się zgadza. Włóż do zamrażarki i zabierz się za przygotowanie kremu z nerkowców.
- Krem przygotujesz blendując wszystkie składniki w blenderze (najlepiej blender kielichowy). Jeśli krem jest zbyt gęsty dolej więcej wody. Krem powinien być gładki, w miarę możliwości bez grudek.
- Wyjmij tortownicę ze schłodzonym spodem. Wyłóż na spód połowę kremu i przykryj go masą „Ladyfingers” (jeśli masa jest lekko schłodzona dosyć łatwo da się odkleić od papieru do pieczenia, nie przejmuj się jeśli nie uda Ci się jej przenieść w całości). Wyłóż drugą połowę kremu i gotowe. Teraz wystarczy schłodzić tiramisu w zamrażarce przez ok. 6-7h.
- Przed serwowaniem tiramisu wyjmij je odpowiednio wcześniej z zamrażarki (30 min.), posyp grubą warstwą surowego kakao (wykorzystaj w tym celu sitko). Smacznego!
Ten przepis na Roślinne tiramisu pochodzi z blogu Surojadek.
Foto © Canva