Do przygotowania tego przepisu warto zaopatrzeć się w rękaw cukierniczy lub wykonać go samodzielnie, np. z torebek foliowych.
porcji – Czas przygotowania około 1godzina |
porcji – Czas przygotowania około 1godzina
Składniki
- 150 ml mleka roślinnego
- 0,5 kostki drożdży (kostka ma 100 g)
- 70 g cukru
- 350 g mąki najlepiej Typu: 550
- 1 łyżka musu jabłkowego
- szczypta soli
- 2 łyżki margaryny roślinnej np. Alsan
- 10 łyżeczek marmolady do wypełnienia
- cukier puder do posypania pączków
Składniki
|
Przygotowanie
- Zmiksuj razem przez ok. 2 minuty: mleko roślinne, drożdże i cukier
- Dodaj mąkę, mus z jabłek i sól i ugniataj przez minutę, aż powstanie ciasto.
- Dodaj margarynę roślinną i wszystko jeszcze raz ugniataj przez ok. 5 minut.
- Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej i uformuj z niego 12 kulek, a następnie umieść je na arkuszu papieru do pieczenia, przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu przez 30 do 45 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (opcja opiekania z obu stron). Piecz pączki przez 15-17 minut, aż będą złotobrązowe. Następnie wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i odczekaj kilka minut.
- W międzyczasie napełnij dżemem rękaw cukierniczy. Napełnij jeszcze ciepłe pączki dżemem, po prostu włóż wylewkę z korkiem z boku każdego pączka.
- Posmaruj jeszcze ciepłe pączki margaryną roślinną (np. za pomocą pędzla kuchennego) i posyp je z wierzchu cukrem pudrem.