Wegańskie pączki na Tłusty Czwartek

Do przygotowania tego przepisu warto zaopatrzeć się w rękaw cukierniczy lub wykonać go samodzielnie, np. z torebek foliowych.

porcji Czas przygotowania około 1godzina
porcji Czas przygotowania około 1godzina
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Zmiksuj razem przez ok. 2 minuty: mleko roślinne, drożdże i cukier
  2. Dodaj mąkę, mus z jabłek i sól i ugniataj przez minutę, aż powstanie ciasto.
  3. Dodaj margarynę roślinną i wszystko jeszcze raz ugniataj przez ok. 5 minut.
  4. Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej i uformuj z niego 12 kulek, a następnie umieść je na arkuszu papieru do pieczenia, przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu przez 30 do 45 minut.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (opcja opiekania z obu stron). Piecz pączki przez 15-17 minut, aż będą złotobrązowe. Następnie wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i odczekaj kilka minut.
  6. W międzyczasie napełnij dżemem rękaw cukierniczy. Napełnij jeszcze ciepłe pączki dżemem, po prostu włóż wylewkę z korkiem z boku każdego pączka.
  7. Posmaruj jeszcze ciepłe pączki margaryną roślinną (np. za pomocą pędzla kuchennego) i posyp je z wierzchu cukrem pudrem.

Ten przepis na "Wegańskie pączki" pochodzi z bloga Einfach Stephie.

Foto © ChristArt - Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa