tort – Czas przygotowania około 2godziny |
tort – Czas przygotowania około 2godziny
Składniki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 75 g mąki kokosowej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 szklanki mleka sojowego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego neutralny w smaku
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego opcjonalnie
- 50 g maku niebieskiego w całości, niemielony
Krem kawowy:
- 2,5 szklanki nerkowca namoczone przez noc
- 250 g syropu z agawy lub mniej, według uznania
- 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej mniej lub więcej, według uznania
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 ml mleka roślinnego
- 3 łyżeczki agaru
- 200 ml mleka roślinnego do rozpuszczenia agaru
Polewa:
- 500 g wiśni drylowane i odsączone z zalewy
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady wegańska
Składniki
Ciasto:
Krem kawowy:
Polewa:
|
Przygotowanie
Ciasto:
- Wszystkie składniki na ciasto (poza makiem), umieść w misie blendera i zmiksuj, aż wszystko dokładnie się połączy. Na koniec dodaj mak niebieski i wymieszaj przy pomocy łyżki. Ważne jest by mak był w całości. Gdy go zblendujemy, ciasto będzie miało ciemny i szary kolor. Gotową masę wylej na 2 wyłożone papierem do pieczenia tortownice (21cm) i piecz w temperaturze 185C przez około 30-35 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do ostudzenia i gdy będą miały temperaturę pokojową, przekrój każde z nich wzdłuż na 2 części, uzyskując 4 warstwy.
Krem kawowy:
- Dzień wcześniej zalej wodą orzechy nerkowca i pozostaw na noc do namoczenia. Teraz zlej wodę z nerkowców, dodaj syrop z agawy, kawę rozpuszczalną, sól oraz mleko roślinne i dokładnie zblenduj na jednolitą masę. Następnie do małego garnuszka wlej mleko roślinne potrzebne do rozpuszczenia agaru i dodaj agar. Doprowadź do wrzenia, gotuj kilka minut na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia i zdejmij z ognia. Wlej agar do orzechowej masy i ponownie zblenduj na idealnie kremową masę.
Złożenie tortu w całość:
- Ułóż jedną warstwę ciasta, następnie pokryj ją wiśniami i wysmaruj kremem. Potem ułóż kolejną warstwę ciasta, wiśni i kremu i postępuj podobnie z pozostałymi warstwami. Ostatnią warstwę ciasta wysmaruj od góry kremem, wysmaruj również boki ciasta i dokładnie wyrównaj.
Polewa czekoladowa:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta udekoruj wiśniami i polej czekoladą. Tort wstaw do lodówki na minimum 4 godziny do stężenia, najlepiej na całą noc.
- Dodatkowe wskazówki: W dzień pieczenia ciasta, odsącz wiśnie z zalewy, powinny być dobrze odsączone i nie powinny mieć zbyt dużo soku. Jeśli pominiesz ten krok, sok z wiśni może wycieknąć do kremu i tort może się rozpadać. Nie bój się ilości proszku do pieczenia, na pierwszy rzut oka może się wydawać, że to dużo, ale pamiętaj, że jest to tort czterowarstwowy. Jest to ilość na 4 blaty ciasta. Jeśli nie posiadasz dwóch tych samych tortownic, możesz najpierw upiec połowę ciasta, w tym czasie przygotować krem i po tym upiec drugą połowę. Tort najsmaczniejszy jest po 2 dniach, gdy wszystkie smaki się połączą.
Ten przepis na Wegański tort kawowy z wiśniami pochodzi z blogu Savoury or sweet.
Foto © Savoury or sweet.