porcje – Czas przygotowania około 40 minut |
porcje – Czas przygotowania około 40 minut
Składniki
- 4 gotowe wegańskie burgery lub samodzielnie zrobione – więcej szczegółów na końcu przepisu
- 2 szklanki ryżu
- 4 szklanki wody
Na sos
- 500 ml bulionu warzywnego
- 80 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu Worcester
- 1 łyżka skrobi np. ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- olej
Na wegańską jajecznicę
- 400 g tofu naturalnego
- 4 łyżki płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 4 łyżki jogurtu sojowego
- 1 łyżeczka soli Kala Namak
- sól
- pieprz
Składniki
Na sos
Na wegańską jajecznicę
|
Przygotowanie
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę pokrój w drobne paseczki i usmaż w garnku z odrobiną oleju, aż stanie się szklista. Dodaj pozostałe składniki sosu, ciągle mieszając, doprowadzając do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.
- Przygotuj wegańską jajecznicę: tofu rozkrusz lub rozgnieć widelcem. Podsmaż na patelni z odrobiną oleju. Dodaj pozostałe składniki ciągle mieszając i dopraw do smaku.
- Przygotuj Burgery zgodnie z instrukcją na opakowaniu, umieść je na wcześniej ugotowanym ryżu i polej przygotowanym sosem. Na to wszystko wyłóż wegańską jajecznicę.
- Jeśli wolisz domowe burgery, możesz spróbować Loco Moco z burgerem jackfruitowym lub z zielonego orkiszu (przepisy na te burgery znajdziesz na naszej stronie).
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
Zdjęcie © Rieke Petter