spodów każdy o średnicy 20 cm – Czas przygotowania około 60minut |
spodów każdy o średnicy 20 cm – Czas przygotowania około 60minut
Składniki
- 400 g soczewicy czerwona, sucha
- 600 ml mleka ryżowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka Oregano suszone
- 1 łyżeczka bazylii suszona
- 1 łyżeczka majeranku suszony
- 1/2 łyżki oliwy
Składniki
|
Przygotowanie
- Wrzuć wszystkie składniki (w dokładnie takiej kolejności jak w liście składników) do miksera i miksuj najpierw na małych obrotach po czym przez około 60 sekund na najwyższych obrotach, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Podgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i wylej na nią ciasto na pizzę. Przykryj i odczekaj około 3 minut, aż ciasto da się bez problemu oderwać od patelni.
- Przełóż ciasto na patelni na drugą stronę i piecz jeszcze 2 minuty. Po czym gotowe ciasto przełóż na bok i wylej na patelnię kolejną porcję masy-ciasta na pizzę aż wykorzystasz całą masę.
- Podgrzej piekranik do 230 stopni, wstaw pizze (polane sosem pomidorowym, z warzywami, świeżą pietruszką i wegańskim serem) i piecz około 8 minut. Smacznego!
Ten przepis na Spód do pizzy z czerwonej soczewicy pochodzi z blogu Veggieprimer.
Foto © veggieprimer.com