Składniki
- 1 kg selera
- 200 g kaszy gryczanej niepalona inaczej biała
- 2 duże pory biała część
- 4 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 80 g koperku 4-5 solidnych pęczków
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sos sojowy
- sól
- pieprz
Składniki
|
Przygotowanie
- Seler ugotuj do miękkości w wodzie z liściem laurowym, zielem, solą i odrobiną sosu sojowego. Powinien być dobrze ugotowany o masłowej konsystencji. Gdy przestygnie, obierz go ze skóry i drobno pokrój. W dużej misce zblenduj go na puree.
- Kaszę gryczaną ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, a przede wszystkim dokładnie wypłucz przed gotowaniem. Pamiętaj, żeby posolić wodę.
- Pory pokrój w półksiężyce, cebulę w kostkę, czosnek posiekaj. Na rozgrzanym oleju podsmaż aż zmiękną. Dodaj soli i pieprzu.
- Dodaj usmażone warzywa do selera i ponownie zblenuj. Dodaj kaszę, posiekany koperek, przyprawy (sól, pieprz, sos sojowy) i znów zblenduj. Sprawdź smak i ewentualnie znów dopraw.
- Piecz w 180C przez 50-60 minut.
Ten przepis na Koperkowy pasztet wegański pochodzi z blogu pommes pommes.
Foto © Edalin - Adobe Stock