porcje |
porcje –
Składniki
Tofu z warzywami:
- 300 g tofu naturalnego
- 1 zielona papryka
- 1 papryczka peperoni
- 1 cebula
- 100 g orzeszków ziemnych
- 2 łyżki posiekanego imbiru
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego zmielony
- 1/3 szklanki bulionu
- 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
Marynata do tofu:
- 1 łyżka jasnej pasty miso
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka czerwonego wina półwytrawnego
Sos syczuański:
- 3 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki sosu sojowego najlepiej tamari
- 1 łyżka czerwonego wina półwytrawnego
Składniki
Tofu z warzywami:
Marynata do tofu:
Sos syczuański:
|
Przygotowanie
- Odsącz tofu z zalewy. Najlepiej owiń tofu w ręcznik papierowy i połóż na nim coś ciężkiego np. słoik. Dzięki temu tofu pozbędzie się nadmiaru wody. Pokrój tofu w kostkę. Wymieszaj składniki na marynatę i wrzuć do niej kostki tofu. Zapiecz wszystko w piekarniku w 180 stopniach przez 10-12 minut, tak żeby kawałki tofu ułożone były w pojedynczą warstwę.
- Posiekaj czosnek, papryczkę pepperoni i imbir. Pokrój paprykę w kostkę i cebulę w pióra. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć czosnek, papryczkę i podsmaż przez 2-3 minuty. Dodaj paprykę, cebulę, dolej 1/2 szklanki bulionu i duś aż warzywa będą miękkie.
- W międzyczasie wymieszaj składniki na sos syczuański. Na patelnię dorzuć podpieczone tofu razem z marynatą i orzeszki ziemne. Dodajemy sos syczuański i zmielony pieprz syczuański (przed zmieleniem polecamy podprażyć pieprz na patelni, żeby wydobyć aromat). Gotuj na wolnym ogniu.
- Wymieszaj mąkę kukurydzianą z 1/3 szklanki bulionu warzywnego i wlej na patelnię. Gotuj na wolnym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Gdy danie będzie stygnąć, sos jeszcze zgęstnieje. Wtedy możesz dodać jeszcze kilka łyżek bulionu/wody.
- Podawaj z ryżem, najlepiej jaśminowym.
Ten przepis na Tofu po syczuańsku pochodzi z blogu pommes pommes.
Foto © pommes pommes.