porcji |
porcji –
Składniki
- 1 duży seler
- 1 gruszka
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4-5 łyżek oliwy
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren jałowca
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki cząbru
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
Składniki
|
Przygotowanie
- Seler będzie się piekł w skórce, więc go nie obieraj. Dokładnie go umyj i wyszoruj, aby był należycie przygotowany do pieczenia. Gruszkę obierz ze skórki, a później za pomocą widelca, ugnieć ją na jednolitą masę. Ząbki czosnku zmiażdż dłonią lub dużym nożem, aby podczas pieczenia aromat czosnku przeszedł na seler. Możesz również przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do masy gruszkowej. Seler polej oliwą, sosem sojowym, octem balsamicznym, dodaj przyprawy oraz masę gruszkową. Wszystko dokładnie wetrzyj w seler, czynność powtórz kilkukrotnie. Na koniec skrop go sokiem z połówki cytryny, przypraw solą i pieprzem według uznania. Tak przygotowany seler, zawij szczelnie w papier do pieczenia i włóż na blasze do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 1-2 godziny (zależy od piekarnika). Najlepiej sprawdzać co jakiś czas czy seler jest już gotowy poprzez wbicie długiej wykałaczki szaszłykowej - jeśli będzie wchodziła łatwo, wtedy można go wyjmować. Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie pokrój na 6-8 sporych części i serwuj z ziemniaczkami i buraczkami.
Ten przepis na Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie pochodzi z blogu Bananowe pole.
Foto © Bananowe pole.