porcje – Czas przygotowania około 45minut |
porcje – Czas przygotowania około 45minut
Składniki
- 3 cukinie
- 2 bakłażany
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 1 kilogram pomidorów lub 2-3 puszki krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 kilogramów pieczarek opcjonalnie
- 1 kostka tofu wędzonego opcjonalnie
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 0,5 łyżki ostrej papryki
- szczypta soli i pieprzu
Składniki
|
Przygotowanie
- Wszystkie warzywa pokrój na średniej wielkości kawałki lub sporą kostkę, a cebulę w pióra. Tofu pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej oliwę w rondelku i dodaj wyciśnięty czosnek oraz cebulę i smaż, aż się zarumienią. Jeśli chcesz nadać potrawie wędzonego smaku opcjonalnie dodaj wędzone tofu.
- Następnie dodaj paprykę, bakłażana oraz cukinię i smaż przez 15-20 minut.
- Potem dodaj świeże pomidory lub z puszki oraz przyprawy i duś przez kolejne 15-20 minut.
- Na koniec dopraw solą i pieprzem. Gotowe leczo można jeść bez niczego lub jako dodatek do ryżu, makaronu, a nawet ziemniaków.
Ten przepis na "Wegańskie Leczo" został przygotowany specjalnie dla kampanii Tydzień na Weganie.
Foto © Fotolia