porcji – Czas przygotowania około 15minut |
porcji – Czas przygotowania około 15minut
Składniki
- 200 g kaszy jaglanej (ewentualnie bulgur)
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 1 pęczek pietruszki
- 1/2 pęczka cebulki dymki
- 1 czerwona cebula
- 1/2 słoiczka koncetratu pomidorowego
- 2 łyżki ajvaru
- 8 suszonych pomidorów
- kilka kropel soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 1 garść orzechów włoskich (opcjonalnie)
Składniki
|
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw na bok. Pokrój warzywa na małe kawałki, a pietruszkę posiekaj. Wymieszać koncentrat pomidorowy, ajvar, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz, dodaj do kaszy jaglanej i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj kaszę jaglaną do pozostałych składników sałatki i wymieszaj całość. Dodaj orzechy włoskie. Sałatka może być podawana od razu, ale smakuje bardzo dobrze rownież schłodzona.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji projektu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/.
Zdjęcie © Rieke Petter