średnie makowce |
średnie makowce –
Składniki
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 3 czubate łyżki mąki pszennej razowej
- 2/3 szklanki ciepłego mleka roślinnego
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki masła kokosowego
Nadzienie:
- 2 szklanki domowej masy makowej dokładna lista składników poniżej
- 1/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/3-1/2 szklanki mleka roślinnego
Domowa masa makowa:
- 500 g maku
- 100 g orzechów włoskich drobno posiekane
- 100 g blanszowanych migdałów drobno posiekane
- 100 g rodzynek
- 100 g skórki kandyzowanej
- 1 szklanka syropu z agawy lub klonowy
- 5 czubatych łyżek oleju kokosowego
- sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Lukier:
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżeczki gorącej wody
Do posypania:
- skórka pomarańczowa
- płatki migdałowe lub mak
Składniki
Ciasto:
Nadzienie:
Domowa masa makowa:
Lukier:
Do posypania:
|
Przygotowanie
- Ze wszystkich składników wyrób gładkie, elastyczne ciasto drożdżowe, które będzie odstawać od ręki – można zagnieść je ręcznie lub przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Kiedy ciasto będzie zagniecione przełóż je do dużej, czystej miski, szczelnie przykryj folia spożywczą i odstaw na 1 ½ godziny do wyrastania.
- Po upływie tego czasu przełóż wyrośnięte ciasto na stolnicę, podziel na dwie części, a każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
- Do masy makowej dodaj kaszę jaglaną i przy pomocy ręcznego blendera krótko zblenduj kaszę z masą tak, aby kasza była rozdrobniona i połączyła się z makiem. Dolewaj stopniowo mleko wciąż blendując, aż do momentu, kiedy masa makowa będzie miała konsystencję gęstego budyniu.
- Na prostokątach rozwałkowanego ciasta posmaruj grubą warstwę masy makowej i zawiń wzdłuż dłuższego boku. Zawinięte makowce przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostaw do wyrastania na 30 – 45 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz przez 30 – 40 minut do momentu, aż makowce staną się złote.
- Dodatkowa wskazówka - tak przygotujesz domową masę makową: mak zalej wrzącą wodą i odstaw na 15 minut do namoczenia. Po tym czasie wodę odlej, a mak zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia. Zmielony mak przełóż do dużej miski i wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.
Ten przepis na Makowiec tradycyjny pochodzi z blogu Jadłonomia.
Foto © Canva