Makowiec tradycyjny

średnie makowce
średnie makowce
Składniki
Ciasto:
Nadzienie:
Domowa masa makowa:
Lukier:
Składniki
Ciasto:
Nadzienie:
Domowa masa makowa:
Lukier:
Przygotowanie
  1. Ze wszystkich składników wyrób gładkie, elastyczne ciasto drożdżowe, które będzie odstawać od ręki – można zagnieść je ręcznie lub przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Kiedy ciasto będzie zagniecione przełóż je do dużej, czystej miski, szczelnie przykryj folia spożywczą i odstaw na 1 ½ godziny do wyrastania.
  2. Po upływie tego czasu przełóż wyrośnięte ciasto na stolnicę, podziel na dwie części, a każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
  3. Do masy makowej dodaj kaszę jaglaną i przy pomocy ręcznego blendera krótko zblenduj kaszę z masą tak, aby kasza była rozdrobniona i połączyła się z makiem. Dolewaj stopniowo mleko wciąż blendując, aż do momentu, kiedy masa makowa będzie miała konsystencję gęstego budyniu.
  4. Na prostokątach rozwałkowanego ciasta posmaruj grubą warstwę masy makowej i zawiń wzdłuż dłuższego boku. Zawinięte makowce przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostaw do wyrastania na 30 – 45 minut.
  5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz przez 30 – 40 minut do momentu, aż makowce staną się złote.
  6. Dodatkowa wskazówka - tak przygotujesz domową masę makową: mak zalej wrzącą wodą i odstaw na 15 minut do namoczenia. Po tym czasie wodę odlej, a mak zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia. Zmielony mak przełóż do dużej miski i wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.

Ten przepis na Makowiec tradycyjny pochodzi z blogu Jadłonomia.

Foto © Jadłonomia.

Wydruk przepisu

Dołącz już teraz

Zapisz się

Dołącz już teraz

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa