Żurek z pieczonym jabłkiem

porcji
porcji
Składniki
Bulion:
Żurek:
Pieczone jabłka:
Składniki
Bulion:
Żurek:
Pieczone jabłka:
Przygotowanie
  1. Warzywa obierz, nie krój. Wszystkie składniki na bulion włóż do dużego garnka, wlej odmierzoną wodę i przykryj garnek. Gotuj pod przykryciem, na minimalnym ogniu przez przynajmniej 1,5 godziny.
  2. W międzyczasie przygotuj pieczone jabłka. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, jabłka obierz i omijając gniazdo nasienne pokrój na ćwiartki. Tak przygotowane włóż do dużej miski, dodaj olej oraz zioła i przy pomocy dłoni dokładnie natrzyj jabłka.
  3. Natarte ziołami jabłka zawiń w folię do pieczenia – do każdego kawałka folii można włożyć po kilka kawałków jabłek, a następnie zawinąć w szczelną paczuszkę. Wszystkie paczuszki połóż na blachę piekarnika i piecz przez 20 minut do czasu, aż jabłka będą bardzo miękkie i rumiane.
  4. Bulion przecedź przez sito do drugiego garnka, bardzo dokładnie odciskając warzywa. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki, stopniowo dodając zakwas do momentu, aż zupa będzie odpowiednio kwaśna.
  5. Gotowy żurek dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z kawałkami gorących jabłek, świeżą pietruszką oraz pajdą chleba lub z ugotowanym ziemniakami.
  6. Dodatkowe wskazówki: dobry żurek wymaga dobrego zakwasu – poszukaj takiego z naturalnym składem, bez zbędnych dodatków. Nawet najlepszy bulion i dodatki nie uratują zupy, jeśli zakwas będzie złej jakości. Aby danie było bezglutenowe należy użyć bezglutenowego zakwasu – na przykład z mąki jaglanej lub gryczanej.

Ten przepis na Żurek z pieczonym jabłkiem pochodzi z blogu Jadłonomia.

Foto © agneskantaruk - Adobe Stock

Wydruk przepisu

Dołącz już teraz

Zapisz się

Dołącz już teraz

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa