porcji |
porcji –
Składniki
Bulion:
- 2 marchewki
- 1 duży seler
- 1 pietruszka
- 1 laska selera naciowego
- 1 cebula opalona nad palnikiem jak do rosołu
- 10 suszonych grzybów
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu
- 1 goździk
- 1 gałązka świeżej pietruszki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 2 łyżeczki dobrego oleju np. rzepakowy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 litry wody
Żurek:
- 250-350 ml zakwasu na żurek
- 1 łyżeczka chrzanu świeżo starty
- 1 ząbek czosnku świeżo starty
- sól
- czarny pieprz
Pieczone jabłka:
- 4 jabłka
- 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego lub łyżeczki majeranku i 1/4 posiekanego ząbka czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypta soli spora
- szczypta pieprzu spora
- posiekana świeża pietruszka do podania
- chleb lub ziemniaki; do podania
Składniki
Bulion:
Żurek:
Pieczone jabłka:
|
Przygotowanie
- Warzywa obierz, nie krój. Wszystkie składniki na bulion włóż do dużego garnka, wlej odmierzoną wodę i przykryj garnek. Gotuj pod przykryciem, na minimalnym ogniu przez przynajmniej 1,5 godziny.
- W międzyczasie przygotuj pieczone jabłka. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, jabłka obierz i omijając gniazdo nasienne pokrój na ćwiartki. Tak przygotowane włóż do dużej miski, dodaj olej oraz zioła i przy pomocy dłoni dokładnie natrzyj jabłka.
- Natarte ziołami jabłka zawiń w folię do pieczenia – do każdego kawałka folii można włożyć po kilka kawałków jabłek, a następnie zawinąć w szczelną paczuszkę. Wszystkie paczuszki połóż na blachę piekarnika i piecz przez 20 minut do czasu, aż jabłka będą bardzo miękkie i rumiane.
- Bulion przecedź przez sito do drugiego garnka, bardzo dokładnie odciskając warzywa. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki, stopniowo dodając zakwas do momentu, aż zupa będzie odpowiednio kwaśna.
- Gotowy żurek dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z kawałkami gorących jabłek, świeżą pietruszką oraz pajdą chleba lub z ugotowanym ziemniakami.
- Dodatkowe wskazówki: dobry żurek wymaga dobrego zakwasu – poszukaj takiego z naturalnym składem, bez zbędnych dodatków. Nawet najlepszy bulion i dodatki nie uratują zupy, jeśli zakwas będzie złej jakości. Aby danie było bezglutenowe należy użyć bezglutenowego zakwasu – na przykład z mąki jaglanej lub gryczanej.
Ten przepis na Żurek z pieczonym jabłkiem pochodzi z blogu Jadłonomia.
Foto © agneskantaruk - Adobe Stock