| kotletów – Czas przygotowania około 45minut | 
         kotletów – Czas przygotowania około 45minut    
        
        Składniki    
                - 2,5 szklanki startego kalafiora 1/2 kalafiora
 - 1 duża cebula
 - 1 ząbek czosnku
 - 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej t.j. 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
 - 1/2 szklanki ziaren słonecznika podprażone na suchej patelni i posiekane
 - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
 - 1/4 szklanki oleju
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - 1/2 łyżeczki syropu z agawy opcjonalnie
 - 1,5-2 łyżeczek pieprzu ziołowego
 - sól
 - czarny pieprz
 
| 
             
        Składniki     
                
  | 
                                
        Przygotowanie    
                - Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłóż papierem. Kalafiora wraz z łodygą zetrzyj na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzyj na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełóż do bardzo dużej miski.
 - Do startych warzyw dodaj pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieć w zwartą masę, w razie potrzeby dolej łyżkę oleju więcej. Na koniec dopraw do smaku.
 - Umyj ręce i czystymi dłońmi uformuj równe, zwarte kotlety. Gotowe ułóż na blasze i piecz przez 20 – 25 minut na złoty kolor, następnie obróć i piecz kolejne 5 minut. Podawaj jak u babci z ziemniaczkami i buraczkami, albo tak jak mieszczuchy w bułce z musztardą i keczupem. Wspaniale smakują również następnego dnia na zimno.
 - Dodatkowe wskazówki: Kasza jaglana do kotletów powinna być lekko rozgotowana, wtedy łatwo się lepią. Tarka to tarka, zostaw blender w spokoju – to właśnie starte warzywa dodają kotletom kremowości, soczystości oraz intensywnego aromatu. Dodaj do masy na samym początku sporą szczyptę soli – uwolni to sok z kalafiora, dzięki czemu kotlety będą się łatwo kleić. Nie próbuj pomijać pieprzu ziołowego – to najważniejszy składnik, który dodaje kotletom swojskiego aromatu. To samo dotyczy syropu z agawy – odrobina słodyczy nadaje odpowiedniej głębi smaku! Możesz zastąpić go innym słodem, ale nie próbuj pomijać tego dodatku. Umycie rąk po wyrobieniu masy jest bardzo ważne – dzięki temu kotlety łatwo się formują, są równe i chrupiące. Gotowe uformowane kotlety możesz mrozić, upieczone możesz przechowywać do tygodnia w lodówce, świetnie smakują na zimno.
 
Ten przepis na Mielone kalafiorowe pochodzi z blogu Jadłonomia.
Foto © Jadłonomia.