Kalafiorowe mielone

kotletów Czas przygotowania około 45minut
kotletów Czas przygotowania około 45minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłóż papierem. Kalafiora wraz z łodygą zetrzyj na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzyj na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełóż do bardzo dużej miski.
  2. Do startych warzyw dodaj pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieć w zwartą masę, w razie potrzeby dolej łyżkę oleju więcej. Na koniec dopraw do smaku.
  3. Umyj ręce i czystymi dłońmi uformuj równe, zwarte kotlety. Gotowe ułóż na blasze i piecz przez 20 – 25 minut na złoty kolor, następnie obróć i piecz kolejne 5 minut. Podawaj jak u babci z ziemniaczkami i buraczkami, albo tak jak mieszczuchy w bułce z musztardą i keczupem. Wspaniale smakują również następnego dnia na zimno.
  4. Dodatkowe wskazówki: Kasza jaglana do kotletów powinna być lekko rozgotowana, wtedy łatwo się lepią. Tarka to tarka, zostaw blender w spokoju – to właśnie starte warzywa dodają kotletom kremowości, soczystości oraz intensywnego aromatu. Dodaj do masy na samym początku sporą szczyptę soli – uwolni to sok z kalafiora, dzięki czemu kotlety będą się łatwo kleić. Nie próbuj pomijać pieprzu ziołowego – to najważniejszy składnik, który dodaje kotletom swojskiego aromatu. To samo dotyczy syropu z agawy – odrobina słodyczy nadaje odpowiedniej głębi smaku! Możesz zastąpić go innym słodem, ale nie próbuj pomijać tego dodatku. Umycie rąk po wyrobieniu masy jest bardzo ważne – dzięki temu kotlety łatwo się formują, są równe i chrupiące. Gotowe uformowane kotlety możesz mrozić, upieczone możesz przechowywać do tygodnia w lodówce, świetnie smakują na zimno.

Ten przepis na Mielone kalafiorowe pochodzi z blogu Jadłonomia.

Foto © Jadłonomia.

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa