Botwina i groszek w kremowym sosie

porcje Czas przygotowania około 55minut
porcje Czas przygotowania około 55minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Wskazówka: suszone liście kozieradki nadają potrawie wyjątkowy słonawy smak. Początkowo użyj mniej kozieradki i soli, jeśli jej smak nie jest ci znany. W przypadku gdy nie uda ci się kupić suszonych liści kozieradki, możesz je zastąpić ziarnami gorczycy.
  2. Podgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Smaż cebule, chili, imbir i czosnek od czasu do czasu mieszając, około 6-8 minut lub aż cebula się zarumieni. Dodaj ostrożnie kminek, cynamon i kardamon a następnie botwinę i liście kozieradki. Przykryte duś jeszcze około 4 minuty, dodaj groszek i zredukuj ogień.
  3. Namoczone orzechy nerkowca wraz z mlekiem roślinnym zblenduj w mikserze. Tak powstałą masę wraz z solą, cukrem i Garam masala wylej na patelnię. Wszystko razem wymieszaj i gotuj na małym ogniu około 10-15 minut. Według uznania, dopraw jeszcze solą i przyprawami. Serwuj na gorąco, posypane papryką w proszku.

Ten przepis na Botwinę i gorszek w kremowym sosie pochodzi z książki »Vegane indische Küche«, autorki: Richa Hingle.

Foto © Richa Hingle

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa