Marchew, kapusta i spółka – nielubiane warzywa?

Niektóre warzywa, pomimo swoich zdrowotnych właściwości, u wielu osób nie należą do ulubionych. Szkoda, że tak jest, gdyż zielone warzywa, kapusta i marchew mają dużo do zaoferowania: nie tylko niezbędne składniki odżywcze, ale i walory smakowe oraz różnorodność. Jeśli należysz do tych, co niechętnie sięgają po te warzywa, zachęcamy Cię: daj tym nielubianym warzywom szansę. Smacznego!

Wyjątkowo zdrowe: warzywa krzyżowe

Czy wiesz, że różne rodzaje kapusty, brokuł i rzodkiew należą do tej samej rodziny? Te tzw. warzywa krzyżowe (Brassicaceae) mają ważną wspólną cechę: są bardzo zdrowe. Chronią DNA przed uszkodzeniami, mają działanie przeciwzapalne i według niektórych badań obniżają ryzyko wystąpienia nowotworu.

Kapustne: pieczony przysmak

Jeśli do tej pory jadasz warzywa kapustne tylko w wyjątkowych sytuacjach lub tylko dlatego, że nic innego nie ma do jedzenia to z pewnością zaskoczymy Ciebie naszymi propozycjami dań: kapustne smakują dobrze nie tylko w wersji gotowanej, ale również duszone i pieczone – zwłaszcza jak są wcześniej marynowane jak np. ten Pieczony kalafior po marokańsku. Równie smaczny jest Kalafiorowy kotlet mielony z kaszą jaglaną i słonecznikiem. Natomiast wyjątkowy »bekon« z kokosa doskonale urozmaici Pieczoną brukselkę.

Ulubione zapiekanki 

Osoby, którym smak warzyw krzyżowych nadal nie przypadł do gustu, powinny może spróbować je w wersji pieczonej. Z pewnością warzywa te zapiekane w piekarniku znajdą wielu zwolenników. Nasze propozycja to Zapiekanka ziemniaczana z brukselką, orzechami włoskimi i rozmarynem. Kolejnym ciekawym przepisem jest Zapiekanka-gratin z brukwi.

Sztuczka brokułowa

Brokuł z pewnością wpisuje się w zdrową i dobrze zbilansowaną roślinną dietę. To zielone warzywo można spożywać na wiele sposobów: smakuje zarówno gotowany, na parze, pieczony lub na surowo. Szczególnie polecamy wypróbować następujące dania: Krem z brokułówIndyjskie kotlety brokułowe oraz Burgery z brokuła, tofu i miso.

Kapusta tradycyjnie i inaczej

Kapusta kojarzy się nam najczęściej z tradycyjnymi potrawami jak np. Łazanki jabłkowe – dlatego chcemy CI zaproponować nietypowe, bo wynikające z inspiracji kuchnią orientalną, danie – Orientalne gołąbki z kapusty włoskiej, czyli trochę niekonwencjonalny wariant bardzo tradycyjnej potrawy, dzięki zawartości daktyli, kaszy bulgur oraz orzeszków nerkowca. Po prostu pyszne! Dla fanów sałatek-surówek polecamy natomiast Sałatkę z czerwonej kapusty.

Intensywny smak: zielone liściaste warzywa

Wapń, żelazo, cynk, magnez, potas, witaminy, antyoksydanty –  lista składników odżywczych w zielonych warzywach nie ma końca. Czy to jarmuż, szpinak czy botwina – zielone warzywa oferują zdrową różnorodność na talerzu, a możliwości ich przyrządzania są nieograniczone.

Szpinak na sposób indyjski

Szpinak pasuje nie tylko na surowo np. do sałatki lub duszony z czosnkiem. Szpinak nadaje się również do potraw bardziej egzotycznych jak Szpinak z morelą w sosie curry. W kuchni indyjskiej szpinak używany jest do przyrządzenia tradycyjnej potrawy »Palak Paneer«. Wegańską wersją przypominającą tą potrawę jest Tofu ze szpinakiem w sosie curry (Palak tofu).

Botwina

Botwinę można serwować w podobny sposób jak szpinak, ma ona jednak intensywniejszy smak, który dzięki dodaniu sosu wydaje się łagodniejszy. Polecamy szczególnie: Botwinę z groszkiem w kremowym sosie z mleka z orzechów nerkowca. Natomiast pięknie na stole będzie wyglądać: ciemno-różowa Botwinka z mlekiem kokosowym.

Zielone smoothie

Zielone warzywa smakują nie tylko jako potrawy na ciepło, ale także w postaci świeżych, orzeźwiających smoothie. Najbardziej preferowane są jarmuż i szpinak, jak np. Smoothie niepokonany Hulk oraz Smoothie zielony monster. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę ze smoothie i trochę dłużej zajmuje Ci przyzwyczajenie się do smaku zielonych bomb witaminowych, zebraliśmy tutaj dla Ciebie przydatne wskazówki i ciekawe przepisy.

Pozostałe warzywa

Różne warzywa zawierają rozmaite składniki odżywcze, a co za tym idzie zapewniają różne korzyści zdrowotne. Dlatego warto jest jeść różnorodne warzywa i próbować nowe. U osób, które jedzą dużo warzyw (zgodnie z tym badaniem), zmniejsza się ryzyko takich chorób jak: demencja, jaskra, choroby serca i chroniczne choroby płuc. Nasza rada: eksperymentuj stosując nowe składniki przy tradycyjnych przepisach: spróbuj zamiast pure ziemniaczanego zrobić Puree z pasternaku z olejem z orzechów włoskich. Na jesień i zimę szczególnie polecamy rozgrzewającą Zupę jabłkowo-selerową  czy Zupę-krem z pora.

Mamy nadzieję, że udało nam się zachęcić Cię do spróbowania nowych smaków i włączenia tych mniej popularnych warzyw do Twojego jadłospisu. Życzymy dobrej zabawy przy gotowaniu i smacznego!


Foto © Sebastiana- Shutterstock

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa