Pomysły na odżywcze wegańskie śniadania na każdy dzień

Śniadanie, czyli nasz pierwszy posiłek w ciągu dnia, według zaleceń dietetycznych powinien dostarczać nawet do 1/3 całodziennego zapotrzebowania energetycznego. Ma ono za zadanie nie tylko pobudzić organizm do działania na pierwszą część dnia, ale również powinno być źródłem niezbędnych składników odżywczych, takich jak pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne.

Mimo, iż przygotowanie pysznego i pełnowartościowego śniadania może zająć kilka minut, okazuje się jednak, że jest jednym z najczęściej pomijanych przez nas posiłków. Niestety, badania jasno pokazują, że niejedzenie śniadań wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju otyłości, wyższym ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowegocukrzycy.

Zachęcamy do zapoznania się z naszymi wskazówkami, które z pewnością pomogą Ci skomponować szybkie, smaczne i odżywcze posiłki w kilka chwil. Mamy nadzieję, że przekonają Cię one do regularnego spożywania śniadań i sprawią, że posiłek ten nie będzie kojarzył Ci się ze smutnym obowiązkiem a stanie się poranną chwilą przyjemności.

Naleśniki, owsianka i inne słodkości

Wiele osób preferuje słodkie poranki, co wcale nie oznacza, że taka forma śniadania musi być niezdrowa. Zamiast bułeczek z dosładzanym dżemem, proponujemy ciepłą owsiankę, uzupełnioną owocami według własnych upodobań. To szybkie i dobre dla żołądka danie możesz przygotować poprzedniego dnia wieczorem, po prostu zalewając płatki mlekiem roślinnym lub wodą. Rano wystarczy je jedynie podgrzać i dorzucić ulubione dodatki. Jeśli rano masz trochę więcej czasu, koniecznie wypróbuj pieczonej wersji owsianki, którą możesz uszlachetnić jagodami, wanilią i orzechami włoskimi. To doskonały posiłek na leniwy niedzielny poranek.

Jeśli preferujesz owsianki na zimno, spróbuj klasycznego musli jako dodatek do jogurtu roślinnego lub mleka. Nasze bananowo-cynamonowe musli jest pyszne i można je przygotować w mgnieniu oka.

Mamy też coś dla fanów typowo amerykańskich śniadań, w postaci naleśników czy pancake’ów. Oto kilka wegańskich propozycji na każdy gust. Naleśniki gryczane lub z ciecierzycy są bez wątpienia zdrowszą alternatywą dla tych klasycznych i nadają się również dla tych, którzy nie chcą lub nie mogą jeść glutenu. Gwarantujemy, że smakiem w niczym nie ustępują klasycznym. Proteinowe pacakesy to również świetny pomysł na pożywny posiłek na początek dnia. Naleśniki i pancekasy warto łączyć z ulubionymi, najlepiej sezonowymi owocami, a do ich osłodzenia polecamy syrop daktylowy lub domowe smarowidła jak na przykład ta czekoladowo-orzechowa pasta.

Nie zapomnij także o dodatkach, które podnoszą wartość odżywczą słodkich śniadań, takich jak orzechy, pestki, nasiona i kakao. Są one źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka. Uzupełnią dietę też w błonnik pokarmowy i składniki mineralne, takie jak magnez czy żelazo. Sprawdzą się idealnie właśnie jako dodatek np. do owsianki czy naleśników.

Śniadanie na wypasie

Dla miłośników obfitych wytrawnych śniadań na ciepło, które dostarczają sporej dawki energii na pierwszą część dnia, mamy także kilka propozycji. Pierwszą jest niezastąpiona królowa śniadań – jajecznica w wersji wegańskiej. Roślinnych wariacji na jej temat powstało naprawdę sporo, od najpopularniejszej tofucznicy, przez cieciornicę, na kalafiornicy kończąc. Przygotuj ją koniecznie z ulubionymi dodatkami, takimi jak wegański bekon czy pieczarki.

Parówki nigdy nie kojarzone były ze zdrowymi posiłkami, jednak te wegańskie parówki z fasoli i tofu to prawdziwa bomba odżywcza. Jest to idealna propozycja na klasyczne śniadanie w rodzimym stylu.

Kolejna nasza propozycja na niezwykle odżywcze śniadanie to omlet w wersji wegańskiej – prosty w przygotowaniu bogaty w białko i bardzo pożywny. Możesz do niego dodać swoje ulubione warzywa lub inne dodatki, które sprawią, że będzie on jeszcze zdrowszy.

Pieczywo i inne wypieki

Nic nie czyni porannego posiłku tak przyjemnym jak zapach świeżo upieczonego pieczywa. Niezaprzeczalnie jest ono podstawą większości śniadań nie tylko w naszym kraju, a to wszystko dlatego, że jest to produkt ogólnodostępny oraz dający właściwie nieograniczone możliwości. Do pieczywa idealnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju pasty kanapkowe takie jak: hummus, gaucamole, pasta z fasoli czy twarożek, które mogą być świetnym i sycącym źródłem składników mineralnych oraz białka.

Nie zapomnij też o dodatku ulubionych warzyw, skarbnicy witamin. Sprawią one, że śniadanie stanie się niezwykle kolorowe i bardziej sycące.

Koniecznie wypróbuj śniadań inspirowanych smakami świata z pieczywem w roli głównej: skandynawskich kanapek z łososiem marchewkowym, w stylu angielskim – z grzybowym bekonem oraz propozycji na słodko, czyli tostów francuskich.

Wszystkich chętnych, którzy chcieliby pójść o krok dalej i własnoręcznie upiec chleb, co wcale nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać, zachęcamy do skorzystania z naszego przepisu na niezwykle zdrowy i sycący chleb pełnoziarnisty.

Napoje i koktajle

Herbata i kawa to niezaprzeczalne klasyki na śniadaniowym stole. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich rozpoczęcia dnia. Chcielibyśmy jednak przedstawić Ci kilka alternatyw, które pomogą rozpocząć dzień w jeszcze zdrowszy sposób. Doskonałą propozycją jest złote mleko z kurkumą i imbirem – świetne dla układu odpornościowego. A jeśli masz ochotę na odrobinę orzeźwienia, szczególnie w upalne dni, koniecznie spróbuj napoju jogurtowego Ayran w wegańskiej wersji.

A co powiesz na pełnowartościowe śniadanie w formie smoothies? Jest to idealny pomysł na zdrowe, szybkie w przygotowaniu i naprawdę sycące śniadanie. W tym przypadku również możliwości są nieograniczone. Miłośnikom zielonych śniadań polecamy smoothie bowl z jarmużem i kaszą jaglaną. Z powodzeniem możesz wykorzystać kaszę, która została Ci z poprzedniego dnia. Wielbicielom owocowych smaków proponujemy jagodową opcję z dodatkiem nasion chia. Doskonale o poranku sprawdzi się również czekoladowe smoothie na bazie pożywnego awokado i banana.

Każde danie możesz wzbogacić o ulubione dodatki takie jak musli, orzechy czy bakalie. Sprawi to, że smoothie stanie się jeszcze zdrowsze oraz nasyci na długi czas.

 

Mam nadzieję, że udało nam się przekonać Cię, że rezygnacja z produktów odzwierzęcych wcale nie musi oznaczać konieczności radzenia sobie ze skomplikowanymi przepisami lub, co gorsza, nudy w kuchni, zwłaszcza jeśli chodzi o pomysły na zdrowe i wartościowe śniadania. Zapewniamy, że przygotowanie roślinnych śniadań nie wymaga wyszukanych umiejętności kulinarnych i co najważniejsze – nie zabiera dużo czasu. Wystarczy kilka prostych trików, które zamienią poranek w niezwykłą ucztę.


Zdjęcie © Brooke Lark – Unsplash

 

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa