W tradycyjnych przepisach jajka są podstawowym składnikiem wielu potraw, zarówno tych słodkich jak i wytrawnych. Dodawane są głównie z powodu swoich właściwości sklejających, spulchniających, zagęszczających i emulgujących, dlatego wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie gotowania czy pieczenia bez ich dodatku. Można nawet rzec, że w tradycyjnej kuchni jajko urosło do rangi niezbędnego, totalnego składnika większości potraw i dań. My jednak chcielibyśmy pokazać, iż smaczna i zdrowa kuchnia bez jajek jest możliwa. Jeśli zastanawiasz się, czy da się przygotowywać pyszne dania bez użycia jajek, koniecznie przeczytaj nasz artykuł, w którym podpowiemy, jak w prosty sposób stworzyć smaczne, roślinne dania, unikając używania jaj. Przedstawiamy garść rad na zastąpienie tego składnika różnymi roślinnymi odpowiednikami o identycznych jak on właściwościach.
Czym zastąpić jajka w słodkich wypiekach i ciastach?
Zastąpienie jajek w słodkich wypiekach nie powinno być wielkim problemem. Do wyboru mamy wiele produktów, które świetnie sprawdzą się w tej roli. Pamiętaj jednak, aby upewnić się, że smak zastosowanego zamiennika dobrze komponuje się z innymi składnikami przygotowywanego deseru. Zamiast jajek możesz zastosować poniższe produkty.
Siemię lniane
Ten składnik nietylko sprawdzi się doskonale jak substytut jajka, ale stanowi również prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Jego zastosowanie jest bardzo uniwersalne, będzie idealnie zastępować jajka w babeczkach, ciastach i ciasteczkach. Aby uzyskać zastępnik jajka jedną łyżkę siemienia lnu należy zmieszać z trzema łyżkami wody, mieszać do momentu aż powstanie gęsta konsystencja, a następnie odczekać kilka minut. Powstały kleisty żel można dodać do pozostałych składników przepisu.
Chia
Nasiona chia, podobnie jak siemię lniane, również posiadają właściwości wiążące. Tworzą kleistą, gęstą papkę, która wiąże suche składniki. Wystarczy zalać je wodą, a po krótkim czasie zaczną nabierać konsystencji żelu. Aby zastąpić jedno jajko należy dodać jedną łyżkę nasion na trzy łyżki wody. Nasiona chia idealnie sprawdzą się do przygotowania deserów takich jak np. puddingi.
Mus owocowy lub dyniowy
Do słodkich wypieków świetnie sprawdzi się mus bananowy, jabłkowy lub dyniowy. Trzeba jednak pamiętać, że mus owocowy może w pewien sposób zmienić smak potrawy lub jej kolor (co w przypadku dyni, ze względu na jej piękny pomarańczowy kolor, może być nawet pożądanym zabiegiem). Musy najbardziej pasują do słodkich wypieków, takich jak ciasta np. tofurniki, chlebki bananowe, muffiny, brownie czy pączki. Jedno jajko zastąpisz ¼ szklanki musu z owoców lub dyni.
Mąka ziemniaczana
Wystarczą dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej aby zastąpić jedno jajko. To składnik, który w żaden sposób nie wpłynie na smak i zapach zagęszczanej potrawy. Świetnie nadaje się do deserów takich jak budynie czy ciasteczka.
Jogurt roślinny
To kolejny produkt, który doskonale łączy wszystkie składniki przepisu. Zastępuje jajka w takich wypiekach jak ciasta, czy muffiny. Zamiast jednego jajka należy użyć ¼ szklanki jogurtu roślinnego.
Awokado
Awokado, dzięki swojej kremowej konsystencji, doskonale łączy dodane do niego składniki. Sprawdzi się szczególnie w czekoladowych deserach, brownie, czy muffinach. Ten owoc świetnie komponuje się z kakao i potrafi zastąpić nie tylko jajka, ale także masło!
Aby zastąpić jedno jajko w przepisie dodaj ½ dojrzałego awokado.
Aquafaba
Aquafaba to nic innego jak płyn powstający po gotowaniu nasion strączkowych, najczęściej ciecierzycy. Posiada właściwości podobne do tych co białka jaj, czyli emulgujące, pieniące i zagęszczające. Płyn aquafaby po ubiciu z cukrem zamienia się w sztywną, białą masę (do złudzenia przypominającą tę z kurzych białek). Dzięki swoim właściwościom, może z powodzeniem zostać wykorzystany do przygotowania bez, czekoladowych musów biszkoptów i ciast na gofry.
3 łyżki aquafaby = 1 jajko
Soda + sok z cytryny (lub ocet)
W wyniku połączenia sody z sokiem z cytryny następuje reakcja, w której powstaje nadający ciastu puszystość dwutlenek węgla. Sok z cytryny można zastąpić też octem, np. jabłkowym. To połączenie idealnie sprawdzi się w przepisach na babeczki, ciasta i biszkopty.
Odpowiednie proporcje to jedna łyżeczka sody i jedna łyżka soku zamiast jajka.
Czym zastąpić jajko w wytrawnych daniach?
Przepisy opierające się na jajkach nie są domeną wyłącznie słodkich ciast i deserów. Produkt ten jest również podstawą wielu wytrawnych potraw – od sosów, panierek po dania główne. Jednak i tu istnieje wiele alternatyw, które sprawiają, że jadłospis bez dodatku jajek będzie smaczny, urozmaicony i zdrowy.
Tofu
Jajecznica bez jajka jest możliwa. Wystarczy, że zamiast jajek wykorzystasz tofu rozgniatając kostkę tego sojowego produktu widelcem, połączysz ze szczyptą soli, kurkumą oraz ulubionymi składnikami i usmażysz tak, jak jajka. Z użyciem tofu możesz wykonać także omlet, a odpowiednio przyprawione doskonale sprawdza się jako zastępnik jajek na twardo (np. w sałatkach).
2 jajka = 1/2 szklanki tofu pokrojonego lub rozgniecionego widelcem na puree.
Skrobia kukurydziana i ziemniaczana
Skrobia z ziemniaków oraz kukurydzy doskonale wiąże i spulchnia ciasto, nadając masie takiej konsystencji, jak przy użyciu jajek. Te składniki sprawdzą się szczególnie podczas wykonywania naleśników, których masa powinna być elastyczna.
1-2 jajka=1 łyżka skrobi wymieszana z 3 łyżkami wody
Mąka z ciecierzycy
Ten magiczny składnik idealnie sprawdzi się podczas przygotowywania panierek do bezmięsnych kotletów, boczniaków czy ulubionych warzyw. Mąka ta w połączeniu z wodą tworzy ciasto, które idealnie nadaje się do panierowania. Dodatkową jej zaletą jest fakt, że w odróżnieniu od innych rodzajów mąk, ma unikalną właściwość – zrobiona z niej panierka nie przepuszcza tłuszczu.
Już niewielka ilość mąki z ciecierzycy może stanowić doskonałe spoiwo do roślinnych burgerów. Po prostu dodaj kilka łyżek do ulubionej masy na kotlety i gotowe.
Czarna sól
Jeśli w daniu brakuje Ci typowego dla jajka smaku, czarna sól przychodzi z pomocą. Jest to indyjska przyprawa złożona z soli i związków siarki, które nadają jej właśnie ten charakterystyczny zapach i smak jajek. W kuchni roślinnej czarna sól przyda się z pewnością do przyrządzania wegańskiej jajecznicy (np z tofu), pasty “bezjajecznej”, majonezu roślinnego, a posolone czarną solą plasterki awokado, super sprawdzą się na kanapkach, jako odpowiednik jajka na twardo. Czarna sól doskonale nada się również do przygotowania wegańskich omletów lub jako przyprawa do różnego rodzaju sałatek.
Czasami może okazać się, że jajko w danym przepisie jest zupełnie zbędne i możesz je po prostu pominąć. Na przykład placki ziemniaczane, naleśniki czy ciasta drożdżowe można z powodzeniem przyrządzić również bez dodatku jajka. W cieście pierogowym brak jajka jest wręcz wskazany – ciasto jest wtedy o wiele bardziej delikatne.
Jeśli starasz się być świadomym konsumentem, zapewne zdajesz sobie sprawę z faktu, że produkcja jaj wiąże się z cierpieniem zwierząt oraz licznymi szkodami dla środowiska. Dlatego też najlepszym sposobem na poprawę losu kur jest nie spożywanie jaj ani produktów zawierających jajka. Mamy nadzieję, że nasz artykuł pomoże Ci w przygotowaniu pysznych, zdrowych i urozmaiconych dań, w których zamiast jaj zastosujesz roślinne zamienniki doskonale oddające właściwości jajek.