Przegląd roślinnych alternatyw dla mięsa – przepisy i wskazówki

Wędliny, steki, kiełbasa, kotlety – różnorodność alternatyw dla mięsa zachwyca i są one już do kupienia w sklepach internetowych i niektórych sklepach czy supermarketach. Czy wiesz jednak, że niektóre z nich możesz również zrobić w domu? Dzięki temu oszczędzisz nie tylko pieniądze, ale wiesz dokładnie co stawiasz na stół do jedzenia. Przygotowaliśmy tutaj dla Ciebie przewodnik po tych popularnych jak i bardziej wyszukanych zamiennikach mięsa oraz przepisy i przydatne wskazówki.

Seitan: konsystencja mięsa i niedroga domowa produkcja

Jeśli nie cierpisz na alergię na gluten, możesz przygotować z seitanu smaczne i bardziej wyrafinowane alternatywy dla wyrobów mięsnych. Seitan wytwarza się z czystego glutenu, czyli białka, które dzięki swoim swoim właściwościom sklejającym jest powszechnie wykorzystywane przy wyrobie pieczywa. Buddyjscy mnisi natomiast używają go już od ponad 1000 lat. Seitan robi się najczęściej ze zwyczajnej mąki pszennej, ale można użyć w tym celu również np. mąki żytniej. Domowa produkcja seitanu jest dużo tańsza niż zakup gotowego seitanu, a do tego wcale nie jest trudna: najpierw rozrabiasz mąkę z wodą i następnie  spłukujesz powstałą z tak wyrobionego ciasta skrobię, aby pozostała twarda glutenowa masa. Szybciej będzie jak użyjesz mąki (np. gotowej mieszanki do przygotowania seitanu), która nie zawiera skrobi. Szczegółowy przepis na domowy seitan znajdziesz w tym przepisie.

Dzięki seitanowi możesz przyrządzić wiele klasycznych potraw mięsnych w wersji wegańskiej. Dobrym przykładem tutaj jest typowe danie kuchni polskiej jak np. kotlety schabowe lub wegański gulasz, może być też jakaś inna Twoja ulubiona mięsna potrawa- kreatywność nie zna granic. Również dania kuchni amerykańskiej, która jak wiadomo jest bardzo mięsna, da się przygotować w wegańskim wariancie. Ponadto seitan polecamy szczególnie do przyrządzania potraw świątecznych, przykładowo nasza Pieczeń z nadzieniem śliwkowo-orzechowym.

Warzywa, owoce i strączkowe: zdrowie i różnorodność

Także warzywa i rośliny strączkowe są dobrym zamiennikiem mięsa i można z nich często przygotować potrawy przypominające zarówno w wyglądzie jak i w smaku potrawy mięsne. Przykładowo egzotyczny Jackfruit, czyli owoc z drzewa chlebowca – odpowiednio przygotowany i przyprawiony – jest w smaku, wyglądzie i konsystencji bardzo podobny do mięsa. Polecamy Wegańskie żeberka BBQ z jackfruit. Również jako kotlet do burgera lub »mięso« do wrapów jackfruit nadaje się znakomicie – przykładem jest tu Jackfruit burger. Kolejnym produktem doskonale imitującym mięso są grzyby, które np. zamiast Pulled pork (szarpanej wieprzowiny) możesz użyć z powodzeniem w tym przepisie na Grzybowego burgera. Pyszne kotlety roślinne, które dobrze smakują zarówno w burgerze jak i w pojedynkę, możesz zrobić z brokuła, tofu i miso.

Nawet wędlinę czy kiełbasę można uzyskać w wersji wegańskiej. Polecamy Ci do wypróbowania proste przepisy np. na Cebulową metkę. A co powiesz na wegański bekon na śniadanie –  z grzybów shitake lub do zapiekanki – zrobiony z kokosa?

Zboża: nie tylko seitan

Zboża i to nie tylko w postaci seitanu mogą z powodzeniem zastąpić mięso. Możesz sięgnąć po różne rodzaje zbóż przygotowując burgery czy pieczeń – np. zielony orkisz. Ten na wpół dojrzały orkisz dzięki swojemu intensywnemu smakowi nadaje roślinnym kotletom wyjątkowy aromat jak w tym przepisie na Burgery z zielonego orkiszu. Godne polecenia jako główny składnik kotleta do burgera są również płatki ze zbóż jak np. płatki owsiane: zmieszaj je ze startymi warzywami lub suszonymi pomidorami. Dolej do tego trochę wody lub bulionu, aż uzyskasz konsystencję masy, uformuj kotlety i smaż na patelni.

Soja: klasyk o wszechstronnym zastosowaniu

Soja jest bez wątpienia najpopularniejszą alternatywą dla mięsa – a także najbardziej różnorodną. Czy to jako tofu, czy tempeh czy też w postaci suszonej: soja zachwyca w kuchni zarówno swoim wszechstronnym zastosowaniem jak i imponującą zawartością białka oraz składników odżywczych.

Tofu i Tempeh

Tofu wytwarza się ze zmielonych ziaren soi, które następnie są ściśnięte do postaci bloku. Jest używane zamiast mięsa w wielu potrawach mięsnych takich jak np. Chili sin carne. Tofu doskonale pasuje jako dodatek do indyjskich potraw, przykładem tutaj może być Tofu ze szpinakiem w sosie curry. Polecamy tofu również podczas następnego sezonu grillowego i nasz przepis na Wegańskie szaszłyki. Przegląd różnych rodzajów tofu, propozycje zastosowania w kuchni oraz przydatne wskazówki dotyczące domowej produkcji znajdziesz tu. Tempeh to kolejny wyrób sojowy warty spróbowania: powstaje podobnie jak tofu z ziaren soi, na których zaszczepia się specjalną odmianę grzyba. Dzięki czemu tempeh ma przyjemny grzybowo-orzechowo-mięsny smak. Ma twardą konsystencję i smakuje szczególnie dobrze marynowany, smażony lub duszony.

Teksturowane »mięso« sojowe

Teksturowana soja (zwana też “teksturowaną proteiną roślinną” czyli “TVP”) to odtłuszczona mąka sojowa następnie “ściśnięta” i podgrzana. TVP jest do kupienia w różnej postaci: i tak np. krajanka pasuje do potraw jak Potrawka z soi lub Spaghetti Bolognese. Z większych kawałków takich jak steki lub kotlety sojowe można przygotować Sandwich ze stekiem sojowym. Przy przygotowywaniu suszonych wyrobów sojowych ważne jest, żeby je dobrze rozmoczyć w wodzie lub bulionie warzywnym, a następnie pozbyć się z nich nadmiaru płynu. Jako że produkty te same w sobie są bez smaku, dobrze jest je porządnie doprawić lub zamarynować – to dotyczy wszystkich produktów alternatywnych dla mięsa. Ciekawy sposób na to by kotlety sojowe były soczyste i pełne smaku znajdziesz w tym przepisie. Jeśli chodzi o domowe marynaty, to proponujemy Orientalną marynatę z czosnkiem i sezamem lub bardziej europejską Cytrynową marynatę.

Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom i wskazówkom przybliżyliśmy Ci temat roślinnych alternatyw dla mięsa. Życzymy smacznego!


Foto © Bernt Hofacker – Shutterstock

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa