stil: Klasyczne i podstawowe przepisy

Falafel

Falafel

Wyglądem przypominają małe kotleciki, smakiem i aromatem – orientalną kuchnię. Z zewnątrz chrupiące, w środku przyjemnie miękkie – wyśmienicie pasują do sałatki i hummusu. Doskonały pomysł na zdrową, bezglutenową przekąskę lub dodatek do dania głównego. mehr …

Koktajl jagodowy z wanilią

Koktajl jagodowy z wanilią

Ten pyszny Koktajl jagodowy z wanilią to szybki i prosty deser lub śniadanie w upalne dni i nie tylko. Co więcej, zawarte w nim mleko kokosowe sprawia, że napój jest sycący, a czarne jagody zapewniają sporą dawkę witamin – to jedne z najzdrowszych owoców. mehr …

Chleb zmieniający życie

Chleb zmieniający życie

Oto przepis na doskonały chleb bezglutenowy – zwarty, sycący i pełen nasion. Co więcej, receptura jest bardzo prosta, właściwie wystarczy nasiona wymieszać, chwilę poczekać i wrzucić do foremki. mehr …

Wegański sernik jogurtowy

Wegański sernik jogurtowy

Delikatny, aksamitny jagielnik jogurtowy na owsiano-daktylowym spodzie i z polewą z dżemu malinowego. Nowa odsłona roślinnego sernika z kaszy jaglanej. mehr …

Makowiec tradycyjny

Makowiec tradycyjny

Pora na szczyptę tradycji – Makowiec tradycyjny. Wilgotne drożdżowe ciasto, mnóstwo słodkiego maku oraz gruba warstwa białego lukru. Oczywiście masa makowa musi być prawdziwie domowa i pełna najlepszych dodatków. mehr …

Wegańska panna cotta

Wegańska panna cotta

Panna cotta to delikatny włoski deser – tutaj w wersji jeszcze lżejszej bo wegańskiej. Wbrew pozorom to bardzo prosty deser, który wyczarujesz z niewielkiej liczby składników. mehr …

Gofry owsiane z owocami

Gofry owsiane z owocami

Oto prosty i szybki przepis na gofry z płatków owsianych błyskawicznych . Możesz przygotować je z ulubionymi dodatkami i zjeść na śniadanie, na deser, albo zabrać na wynos. mehr …

Wegański sernik wiedeński

Wegański sernik wiedeński

Proponujemy Wegański sernik po wiedeńsku – w nowej wersji bo zrobiony z tofu i kaszy jaglanej, tradycyjny bo z rodzynkami i polany czekoladą. Doskonały deser na niejedną bardziej lub mniej uroczystą okazję. mehr …

Bita śmietana z mleka kokosowego

Bita śmietana z mleka kokosowego

Proponujemy przepis na bitą śmietanę na bazie mleczka kokosowego. Przekonaj się, że zrobienie wegańskiej bitej śmietany, jest równie proste jak tej tradycyjnej. mehr …

Wegański sos serowy

Wegański sos serowy

Ten Wegański sos serowy to strzał w dziesiątkę – zachwyca prawdziwie serowym smakiem i mnogością zastosowań. Wyśmienicie pasuje do wszelkich potraw makaronowych, pizzy, zapiekanek, wegeburgerów czy po prostu jako serowy sos do nachos. mehr …

Baba ghanoush

Baba ghanoush

Baba ghanoush to sztandarowe danie na bliskim Wschodzie – w postaci dipu przyrządzonego z bakłażanów, tahiny oraz wielu innych wyjątkowych i aromatycznych dodatków. Zasmakuj w orientalnej kuchni! mehr …

Prosta zupa pieczarkowa

Prosta zupa pieczarkowa

Ta Prosta zupa pieczarkowa jest w sam raz na jesienno-zimowe chłody – rozgrzewająca, prosta w przygotowaniu i po prostu pyszna. Tu w wersji z ziemniakami, ale równie dobrze możesz dodać brązowy ryż lub makaron. mehr …

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Sekret tej pysznej surówki tkwi w duszonej czerwonej kapuście – tutaj, w towarzystwie suszonych pomidorów. Co więcej, taka surówka jest bardzo zdrowa i prosta w przygotowaniu. mehr …

Sos Hollandaise

Sos Hollandaise

Sos Hollandaise to klasyk kuchni francuskiej ale ostatnio zyskuje coraz więcej wielbicieli również w Polsce. Tutaj w wersji wegańskiej – doskonale smakuje ze szparagami lub ziemniakami lub innymi warzywami. mehr …

Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa

Oto przepis na proste i słodkie ciasto drożdżowe – zrobisz je bez użycia mleka czy jajek. Z takiego ciasta możesz upiec właśnie chałkę, bułeczki lub inne wybrane wypieki. mehr …

Wegańska bita śmietana

Wegańska bita śmietana

Ta roślinna bita śmietana wzbogaci niejeden deser – możesz ją używać w ten sam sposób co konwencjonalną bitą śmietanę z krowiego mleka. mehr …

Pomidorowa ze świeżych pomidorów

Pomidorowa ze świeżych pomidorów

Oto sekret idealnej zupy pomidorowej – świeże słodkie pomidory, surowa cebula i aromatyczne zioła. Ten przepis jest wyjątkowy, mimo, że bardzo prosty w przygotowaniu, to gwarantujący niezwykłe doznania smakowe. mehr …

Puree z pasternaku

Puree z pasternaku

Te łatwe i szybkie w przygotowaniu Puree z pasternaku to smaczna i zdrowa przekąska lub doskonały dodatek do dań obiadowych. mehr …

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to jedno z ponadczasowych dań kuchni polskiej – tutaj w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Aromatyczna, sycąca i zdecydowanie zdrowsza od tej z mięsną wkładką. mehr …

Kalafiorowe mielone

Kalafiorowe mielone

Jest to przepis na wyjątkowe i pyszne kotlety mielone z kalafiora. Receptura jest prosta, szybka i bezglutenowa – istotne jest by trzymać się przepisu i zapoznać się ze wskazówkami. mehr …

Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

Jest to zupa, która smakiem doskonale imituje tradycyjne polskie flaki, a to za sprawą mięsistych, a zarazem delikatnych boczniaków. Co więcej – jest bardzo aromatyczna dzięki obfitości ziół i przypraw. mehr …

Wege smalec z jabłkiem

Wege smalec z jabłkiem

Ten wegański smalec ma winny posmak duszonych jabłek i cebulki. Ponadto robi się go w kilka minut i dostarcza porcję białka dzięki zawartej w nim fasoli. mehr …

Wegański twarożek

Wegański twarożek

Nie wyobrażasz sobie śniadania bez twarożku? Proponujemy przepis na Wegański twarożek z orzechów nerkowca, który w smaku łudząco przypomina konwencjonalny serek wiejski. Jego sekret tkwi w dodaniu płatków drożdżowych i garści świeżych ziół. mehr …

Łazanki jabłkowe

Łazanki jabłkowe

Jest to danie proste i tanie w przygotowaniu. Tu w wersji świątecznej, czyli z musem jabłkowym, cydrem i syropem klonowym – nigdy nie spojrzysz już na łazanki w ten sam sposób. mehr …

Żurek z pieczonym jabłkiem

Żurek z pieczonym jabłkiem

To przepis na wyjątkowy żurek bo z pieczonym jabłkiem natartym ziołami. Co więcej: w tej zupie poczujesz moc zakwasu, ostrość chrzanu, surowość czosnku i esencjonalność majeranku – po prostu pycha. mehr …

Kaszotto z kurkami

Kaszotto z kurkami

Kaszotto to spolszczona, zdrowsza i prostsza wersja włoskiego risotto. Możesz użyć w tym celu obojętnie jakiej kaszy, a dodając kurki i pomidor – nadasz temu daniu wyjątkowy smak i aromat. mehr …

Koperkowy pasztet wegański

Koperkowy pasztet wegański

Ten Koperkowy pasztet wegański z białej kaszy gryczanej i selera jest mocno ziołowy, ale delikatny w smaku. Wspaniale będzie się komponował z ostrą rzeżuchą czy chrzanem, a także musztardą. mehr …

Burgery z brokuła, tofu i miso

Burgery z brokuła, tofu i miso

Proponujemy przepis na brokułowe kotleciki, które są wręcz stworzone do wegańskich burgerów. Na ciepło, w połączeniu z sałatą, świeżymi kiełkami i kremowymi sosami, w pełnoziarnistej bule z pewnością poprawią nastrój w niejeden chłodny, pochmurny dzień. A co więcej – te burgery to świetne źródło białka, wapnia i żelaza! mehr …

Owsianka z masłem orzechowym

Owsianka z masłem orzechowym

Ta owsianka z pewnością nie ma nic wspólnego z nudną, mdłą owsianą papką. Przede wszystkim smakuje ona pysznie orzechowo i można ją urozmaicić ulubionymi owocami lub konfiturą – to doskonała propozycja na zdrowe i pożywne śniadanie. mehr …

Wegańskie ruskie pierogi

Wegańskie ruskie pierogi

Ten przepis na Wegańskie ruskie pierogi pokazuje, że nie ma dania kuchni polskiej, którego nie da się zweganizować. Zamiast sera w farszu zostało tutaj użyte tofu – bez wątpienia pierogi te w smaku łudząco przypominają konwencjonalne ruskie pierogi a według nas są wręcz smaczniejsze. mehr …

Wege rosół

Wege rosół

Ten Wege rosół jest treściwy, o głębokim kolorze jak i równie głębokim smaku. Długo gotowany, pełen warzyw i aromatycznych przypraw – to prawdziwa zupa mocy. mehr …

Najłatwiejsza zupa-krem curry

Najłatwiejsza zupa-krem curry

Ta zupa-krem to doskonała propozycja na zimny wieczór, gdy potrzebujemy zrobić coś rozgrzewającego i sycącego, a do tego szybko. Jej wyjątkowy smak i łatwość przygotowania Cię zachwyci. mehr …

Potrójna ogórkowa z kaszą jaglaną

Potrójna ogórkowa z kaszą jaglaną

Ta Potrójna ogórkowa zupa jest wyjątkowa, gdyż z trzech rodzajów ogórków: świeżych, małosolnych i kiszonych a do tego zamiast ziemniaków zawiera super zdrową kaszę jaglaną. mehr …

Wegański żółty ser

Wegański żółty ser

Polecamy ten Wegański żółty ser ze względu na jego wyjątkowy serowy smak oraz idealną konsystencję sera żółtego – można go bez problemu pokroić ostrym nożem. Jest on doskonały na kanapki i do zapiekania. mehr …

Bulgur z pomidorami

Bulgur z pomidorami

To danie jest dziecinnie proste i pyszne. Jego główny składnik czyli kasza bulgur nie tylko wzbogaci Twoją kuchnię smakiem z Bliskiego Wschodu ale i ma wiele właściwości prozdrowotnych. mehr …

Kuskus z ziołami i cukinią

Kuskus z ziołami i cukinią

Ten Kuskus z ziołami i cukinią to doskonałe danie na początek wiosny lub gdy po prostu mamy ochotę na coś lekkiego, zdrowego i odświeżającego. mehr …

Wegańska orkiszowa pizza

Wegańska orkiszowa pizza

Ta Wegańska orkiszowa pizza jest wyśmienita. Jej spód jest cienki, a boki chrupiące, wierzch pokrywa najlepszy domowy sos pomidorowy, warzywa oraz wegański parmezan. mehr …

Grillowane wegańskie szaszłyki

Grillowane wegańskie szaszłyki

Te Grillowane wegańskie szaszłyki z warzywami i tofu są proste w przygotowaniu, gdyż nie wymagają wielu składników i wysiłku. Sekret ich wyjątkowego smaku polega na odpowiednim przyprawieniu. mehr …

Fettucine z kalafiorowym sosem Alfredo

Fettucine z kalafiorowym sosem Alfredo

Kalafiorowe Alfredo jest lekkie, łatwe i przepyszne. Lekkie, bo choć sos jest gęsty i kremowy, to nie zawiera ani grama tłuszczu. Łatwe, bo wystarczy wszystkie składniki zblendować, zaś przygotowanie dania zajmie mniej więcej tyle czasu, co ugotowanie kalafiora i makaronu. mehr …

Seitanowe schabowe

Seitanowe schabowe

Oto przepis na Seitanowe schabowe czyli wegański kotlet schabowy. Obtoczony w siemieniu lnianym i bułce tartej, dobrze przyprawiony to z pewnością hit wśród osób preferujących tradycyjne smaki. mehr …

Wegańska śmietana migdałowa

Wegańska śmietana migdałowa

Doskonała i zdrowa alternatywa dla zwykłej śmietany – z tą aksamitnie kremową śmietaną migdałową możesz z powodzeniem zagęścić sosy jak i zupy. mehr …

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe

Polecamy ten przepis na Mleko migdałowe, które jest przyjemnie kremowe, słodkie i po prostu pyszne. Jego zrobienie zajmie Tobie kilka chwil a Twój shake lub śniadanie zyska na smaku i prozdrowotnych właściwościach tego mleka. mehr …

Paprykarz warzywny

Paprykarz warzywny

Kolejny klasyk polskiej kuchni to Paprykarz warzywny – jego sekret tkwi w niezwykle zdrowej kaszy jaglanej. Nadaje się doskonale jako przystawka lub w postaci pasty do chleba. mehr …

Idealny wegański omlet

Idealny wegański omlet

Ten Idealny wegański omlet to doskonała propozycja na śniadanie lub lunch. Dzięki zawartości tofu jest bogaty w białko a do tego bezglutenowy. mehr …

Gulasz z seitanem i warzywami

Gulasz z seitanem i warzywami

Gulasz to niewątpliwie klasyk w polskiej kuchni. Ten przepis na Gulasz z seitanem i warzywami pokazuje jak łatwo zweganizować tę potrawę, tak aby nie zatraciła swojego wyjątkowego smaku i aromatu. mehr …

Wegańskie ziołowe masełko

Wegańskie ziołowe masełko

Ten przepis na smaczne Wegańskie ziołowe masełko znakomicie pasuje do grillowanych kolb kukurydzy, chrupiącej bagietki lub wegańskiego steka z grilla. mehr …

Wegański parmezan

Wegański parmezan

Ten lekko pikantny Wegański parmezan pasuje doskonale zarówno do dań makaronowych jak i do duszonych warzyw.
mehr …

Orzechowa pieczeń

Orzechowa pieczeń

Ta Orzechowa pieczeń z kasztanami, orzechami i grzybami szczególnie polecana do świątecznego obiadu, jest zaskakująco łatwa w przygotowaniu.
mehr …

Guacamole

Guacamole

Smaczne guacamole, które pasuje doskonale do słupków ze świeżych warzyw, nachos, na kanapkę, do pieczonego ziemniaka lub jako dodatek do wielu innych dań. mehr …

Tzatziki

Tzatziki

Wegańskie Tzatziki. Czy same jako przekąska czy np. z wegańskim gyrosem i sałatką ze świeżych warzyw – smakuje wyśmienicie. mehr …

Cytrynowa marynata

Cytrynowa marynata

Owocowa, odświeżająca i przyjemnie kwaskowa: ta Cytrynowa marynata od wegańskiego kucharza Stefano Vicinoadio nada wyjątkowego smaku niejednej potrawie z grilla. mehr …

Tofu w stylu »Feta«

Tofu w stylu »Feta«

Potrzebujesz tylko trzy składniki: tofu, przyprawy i dobrą oliwę z oliwę, żeby błyskawicznie przygotować smaczne tofu o smaku sera feta. mehr …

Ayran – napój jogurtowy

Ayran – napój jogurtowy

Spróbuj tego smacznego tureckiego napoju jogurtowego w wersji roślinnej, który jest szybki w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników.
mehr …

Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

Dynia jest coraz bardziej popularnym warzywem o różnorodnym zastosowaniu – można z niej zrobić np. tą pełną smaku i aromatu wegańską Zupę dyniową. mehr …

Lasagne

Lasagne

Lasagne jest klasykiem włoskiej kuchni i pasuje prawie na każdą okazję. Ten przepis jest jednym z najlepszych, jeśli chodzi o wegańskie lasagne. mehr …

Zielone smoothie

Zielone smoothie

Zielone smoothie ma coraz więcej zwolenników, dzięki temu, że jest orzeźwiające i bardzo zdrowe. W jego składzie oprócz zielonych warzyw są owoce, które nadają smoothie przyjemny słodki smak. mehr …

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Ta wegańska Sałatka ziemniaczana z ogórkiem konserwowym, cebulą i wegańskim majonezem to prawdziwy przysmak – klasyk w 100% roślinnej wersji.
mehr …

Naleśniki na słodko

Naleśniki na słodko

Naleśniki są łatwe i szybkie do zrobienia, smaczne, z dowolnym farszem według uznania – na śniadanie, podwieczorek lub deser. mehr …

Potrawka z soi

Potrawka z soi

Ta potrawka z soi składa się z krajanki sojowej, warzyw i kremowego sosu beszamelowego. Przepis ten pochodzi od znanego wegańskiego kucharza Bjorna Moschinskiego. mehr …

Mleko owsiane

Mleko owsiane

Mleko owsiane jest zdrową i smaczną alternatywą dla mleka krowiego. Przekonaj się tutaj jak łatwo możesz go zrobić. mehr …

Mleko ryżowe

Mleko ryżowe

Mleko ryżowe jest lżejszą i smaczną alternatywą dla mleka krowiego i świetnie nadaje się do wielu różnych przepisów. mehr …

Chili sin carne

Chili sin carne

To Chili sin carne, dzięki pikantnym przyprawom, przyjemnie rozgrzewa. Natomiast fasola i dodatek warzyw sprawia, że ta potrawa jest bardzo sycąca.
mehr …

Cebulowe ciasto

Cebulowe ciasto

Te Cebulowe ciasto jest całkowicie roślinne, a jego sekret tkwi w cieście z pełnoziarnistej mąki, aromatycznie wędzonym tofu i lekko karmelizowanej cebuli – jednym słowem: pycha! mehr …

Tofucznica

Tofucznica

Wegańska Tofucznica jest myląco podobną alternatywą dla jajecznicy. Zapewniamy tutaj przepis, dzięki któremu jej przygotowanie jest bardzo proste. mehr …

Burgery z zielonego orkiszu

Burgery z zielonego orkiszu

Te Burgery z zielonego orkiszu są doskonałe do domowych burgerów ze świeżymi pomidorami, czerwoną cebulą, sałatą i chrupiącą bułką. mehr …

Anmelden

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa