allergen/składnik: Bez orzechów

Meksykańskie klopsiki

Meksykańskie klopsiki

Czas na meksykańską nutę w kuchni. Intensywne kolory i smaki, kilka minut przygotowania i smażenia i meksykańskie klopsiki na bazie kaszy jaglanej gotowe. Zawiń je w tortille, dodaj ulubione warzywa i sosy – poprostu pycha! mehr …

Dyniowy chleb

Dyniowy chleb

Jest to przepis dla osób szczególnie dbających o zdrowie. Poza tym, że chleb ten jest bezglutenowy, charakteryzuje się on małą zawartością tłuszczu, jest bogaty w witaminy i minerały oraz wybornie smakuje. mehr …

Wiosenna sałatka z rzodkiewką

Wiosenna sałatka z rzodkiewką

Oto sałatka w sam raz na powitanie wiosny. Jej główny składnik czyli rzodkiewka to zdecydowanie królowa wśród nowalijek. Wiosenna sałatka doskonała jako zdrowa przekąska lub dodatek do głównego dania. mehr …

Surówka z pora

Surówka z pora

Wiosna i lato to doskonały czas na surówki i tym razem Surówka z pora – smaczna i szybka w przygotowaniu. Co więcej bardzo zdrowa, ponieważ por tak jak i cebula ma liczne właściwości prozdrowotne oraz jest bogaty w witaminy i minerały. mehr …

Zupa fasolowa z młodych warzyw

Zupa fasolowa z młodych warzyw

Polecamy tę smaczną i lekką zupę szczególnie w czasie późnowiosennym, gdy sezon na młodą fasolkę szparagową i inne warzywa w pełni. Prosta w przygotowaniu, a do tego doskonałe źródło witamin i pełnowartościowego białka. mehr …

Pieczone bataty z quinoa i jarmużem

Pieczone bataty z quinoa i jarmużem

Oto kolejny genialny przepis pochodzący z kuchni orientalnej – pieczone połówki batatów faszerowane kaszą quinoa, jarmużem i rodzynkami, po czym polane lekkim sosem śmietanowo-limonkowym. mehr …

Spring rolls

Spring rolls

Delikatne wstążki makaronowe, świeże warzywa, aromatyczne grzyby, nadzwyczaj odżywcze glony i zdecydowany smak mięty, a to wszystko zawinięte w papier ryżowy. Spring rolls – bo o nich mowa – łączą w sobie lekkość i delikatność z niezwykłym bogactwem smaków. Słodko-ostry sos nadaje im dodatkowego charakteru i sprawia, że trudno się im oprzeć. mehr …

Sałatka Fattoush z zaatarem

Sałatka Fattoush z zaatarem

Zapraszamy na libańską ucztę – pochodząca z tego kraju warzywno-chlebowa sałatka Fattoush, której znakiem rozpoznawczym jest dominująca kwaskowatość w towarzystwie mieszanki przyprawowej Za’atar. Głównym składnikiem Za’ataru jest charakteryzujący się właściwościami leczniczymi sumak. mehr …

Syrop daktylowy

Syrop daktylowy

Syrop daktylowy lub jak kto woli »miód« daktylowy – zdrowy syrop do słodzenia zamiast cukru. Jest niedrogi i bardzo łatwy w przygotowaniu. Znakomity na naleśniki, do owsianki, jaglanki, do deserów i ciast. mehr …

Wegańska zupa serowa z warzywami

Wegańska zupa serowa z warzywami

Ta zupa to prawdziwy hit – przyjemnie kremowa, dobrze doprawiona i o prawdziwie serowym smaku pomimo, że całkowicie roślinna. Co więcej, z warzywami – dla dodatkowej porcji witamin. mehr …

Ulubiony pasztet wielkanocny

Ulubiony pasztet wielkanocny

Ten wegański pasztet to hit świątecznego stołu. Z ciecierzycy, kaszy jaglanej, jarmużu i suszonych pomidorów – stanowi doskonałą całość z ćwikłą, chrzanem lub wegańskim sosem tatarskim. mehr …

Zielony budyń jaglany

Zielony budyń jaglany

Oto przepis na wyjątkowy budyń z kaszy jaglanej – pełen zieleni i smaku. Kremowe awokado, mięta i bogata w żelazo i chlorofil chlorella. Idealnie komponuje się z figami, malinami i jeżynami. mehr …

Owsiana kostka z rabarbarem

Owsiana kostka z rabarbarem

Oto propozycja smacznego, bezglutenowego deseru – przyjemnie kwaskowy rabarbar, z dodatkiem kwiatów dzikiego bzu, otulony lekkim owsianym ciastem. mehr …

Wyjątkowe trój-kolorowe smoothie

Wyjątkowe trój-kolorowe smoothie

Podaruj sobie chwilę przyjemności z tym Wyjątkowym trójkolorowym smoothie zrobionym z tofu jedwabistego, banana i owoców leśnych – wygląda szałowo, a smakuje jeszcze lepiej. mehr …

Falafel

Falafel

Wyglądem przypominają małe kotleciki, smakiem i aromatem – orientalną kuchnię. Z zewnątrz chrupiące, w środku przyjemnie miękkie – wyśmienicie pasują do sałatki i hummusu. Doskonały pomysł na zdrową, bezglutenową przekąskę lub dodatek do dania głównego. mehr …

Pudding z tapioki i z mango

Pudding z tapioki i z mango

Oto przepis na najlepszy kremowy pudding z tapioki. Sekretem jego wyjątkowego smaku jest połączenie delikatnego kokosa z wyrazistym słodkim mango, jednym słowem – zdrowy, szybki i pyszny deser. mehr …

Czekoladowe pralinki-serca

Czekoladowe pralinki-serca

Domowe czekoladowe pralinki – przepis bardzo prosty, gdyż tylko trzy składniki. Natomiast same pralinki – rozpływające się w ustach, aksamitne i bez glutenu. mehr …

Roladki figowo-cynamonowe raw

Roladki figowo-cynamonowe raw

Te Roladki figowo-cynamonowe to słodycz bez wyrzutów sumienia. Są zdrowe między innymi dzięki zawartości cennego błonnika a sam przepis jest szybki i prosty – tylko sześć składników i nie wymaga pieczenia. mehr …

Koktajl jagodowy z wanilią

Koktajl jagodowy z wanilią

Ten pyszny Koktajl jagodowy z wanilią to szybki i prosty deser lub śniadanie w upalne dni i nie tylko. Co więcej, zawarte w nim mleko kokosowe sprawia, że napój jest sycący, a czarne jagody zapewniają sporą dawkę witamin – to jedne z najzdrowszych owoców. mehr …

Wegańska panna cotta

Wegańska panna cotta

Panna cotta to delikatny włoski deser – tutaj w wersji jeszcze lżejszej bo wegańskiej. Wbrew pozorom to bardzo prosty deser, który wyczarujesz z niewielkiej liczby składników. mehr …

Wegański sernik wiedeński

Wegański sernik wiedeński

Proponujemy Wegański sernik po wiedeńsku – w nowej wersji bo zrobiony z tofu i kaszy jaglanej, tradycyjny bo z rodzynkami i polany czekoladą. Doskonały deser na niejedną bardziej lub mniej uroczystą okazję. mehr …

Krem z brokułów

Krem z brokułów

Kremowa zupa z brokułów z dodatkiem wędzonej papryki, koperku i prażonych ziaren słonecznika – pełna witamin, zapewniająca uczucie sytości na długo i po prostu pyszna! mehr …

Buraczane smoothie

Buraczane smoothie

Te Buraczane smoothie to prawdziwa bomba witaminowa – wyjątkowe połączenie buraka, jabłka i wody kokosowej. mehr …

Wegański sos serowy

Wegański sos serowy

Ten Wegański sos serowy to strzał w dziesiątkę – zachwyca prawdziwie serowym smakiem i mnogością zastosowań. Wyśmienicie pasuje do wszelkich potraw makaronowych, pizzy, zapiekanek, wegeburgerów czy po prostu jako serowy sos do nachos. mehr …

Wegański bulion dashi

Wegański bulion dashi

Nie ma nic lepszego na mrozy i słotę jak gorący bulion – tutaj w wersji japońskiej i całkowicie wegańskiej. Kluczowe są dwa składniki: glony kombu i suszone grzyby shitake. Jeśli lubisz nowe smaki i masz ochotę na zdrowy, pożywny bulion – ten przepis jest w sam raz dla Ciebie. mehr …

Baba ghanoush

Baba ghanoush

Baba ghanoush to sztandarowe danie na bliskim Wschodzie – w postaci dipu przyrządzonego z bakłażanów, tahiny oraz wielu innych wyjątkowych i aromatycznych dodatków. Zasmakuj w orientalnej kuchni! mehr …

Ramen z grzybami leśnymi

Ramen z grzybami leśnymi

To azjatyckie danie łączy wyjątkowy smak leśnych grzybów i jarmużu ze słodkością pieczonej dyni. Całość zalana ciepłym, aromatycznym bulionem z wodorostów i uzupełniona o japoński makaron udon. mehr …

Wegańska zupa Pho

Wegańska zupa Pho

Zupa Pho to wietnamski rosół, którego kluczowymi składnikami są opalone cebule i imbir, aromatyczne przyprawy oraz świeże zioła, którymi posypuje się miskę pełną gorącego wywaru. mehr …

Pikantna surówka z ogórka

Pikantna surówka z ogórka

Może masz ochotę na surówkę z ogórka w stylu tajskim – jest orzeźwiająca i lekko pikantna. Co więcej, łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego niezwykle smaczna. mehr …

Idealna tajska zupa Tom-kha

Idealna tajska zupa Tom-kha

Tom-kha to typowa tajska zupa, na bazie mleczka kokosowego. Jest pikantna, słodka i zarazem kwaśna, ze wspaniałym cytrusowym aromatem. Tutaj w wersji całkowicie wegańskiej – czyli bez sosu rybnego. mehr …

Zupa soczewicowo-paprykowa z ananasem

Zupa soczewicowo-paprykowa z ananasem

To idealna propozycja na obiad jak i na kolację. Dzięki soczewicy zupa ta jest zasobna w białko i żelazo, ma przyjemną konsystencję i syci, a kawałki ananasa nadają jej egzotyczny i lekko słodkawy smak. mehr …

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Sekret tej pysznej surówki tkwi w duszonej czerwonej kapuście – tutaj, w towarzystwie suszonych pomidorów. Co więcej, taka surówka jest bardzo zdrowa i prosta w przygotowaniu. mehr …

Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Te chrupiące Chipsy z jarmużu stanowią świetną i zdrową alternatywę dla konwencjonalnych chipsów. Taka przekąska umili niejeden filmowy wieczór lub niejedną imprezę ze znajomymi. mehr …

Warzywne chipsy

Warzywne chipsy

Te chrupiące Warzywne chipsy stanowią świetną i zdrową alternatywę dla konwencjonalnych chipsów. Taka przekąska umili niejeden filmowy wieczór lub niejedną imprezę ze znajomymi. mehr …

Sos Hollandaise

Sos Hollandaise

Sos Hollandaise to klasyk kuchni francuskiej ale ostatnio zyskuje coraz więcej wielbicieli również w Polsce. Tutaj w wersji wegańskiej – doskonale smakuje ze szparagami lub ziemniakami lub innymi warzywami. mehr …

Sałatka ze szparagami i truskawkami

Sałatka ze szparagami i truskawkami

Ta Sałatka ze szparagami i truskawkami jest wyjątkowa dzięki nietypowemu połączeniu truskawek, szparagów, soczewicy, wędzonego tofu i malinowego dressingu. Przepyszna, lekka i orzeźwiająca – w sam raz na wczesno-letni czas. mehr …

Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa

Oto przepis na proste i słodkie ciasto drożdżowe – zrobisz je bez użycia mleka czy jajek. Z takiego ciasta możesz upiec właśnie chałkę, bułeczki lub inne wybrane wypieki. mehr …

Wegańska bita śmietana

Wegańska bita śmietana

Ta roślinna bita śmietana wzbogaci niejeden deser – możesz ją używać w ten sam sposób co konwencjonalną bitą śmietanę z krowiego mleka. mehr …

Pomidorowa ze świeżych pomidorów

Pomidorowa ze świeżych pomidorów

Oto sekret idealnej zupy pomidorowej – świeże słodkie pomidory, surowa cebula i aromatyczne zioła. Ten przepis jest wyjątkowy, mimo, że bardzo prosty w przygotowaniu, to gwarantujący niezwykłe doznania smakowe. mehr …

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to jedno z ponadczasowych dań kuchni polskiej – tutaj w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Aromatyczna, sycąca i zdecydowanie zdrowsza od tej z mięsną wkładką. mehr …

Kalafiorowe mielone

Kalafiorowe mielone

Jest to przepis na wyjątkowe i pyszne kotlety mielone z kalafiora. Receptura jest prosta, szybka i bezglutenowa – istotne jest by trzymać się przepisu i zapoznać się ze wskazówkami. mehr …

Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

Jest to zupa, która smakiem doskonale imituje tradycyjne polskie flaki, a to za sprawą mięsistych, a zarazem delikatnych boczniaków. Co więcej – jest bardzo aromatyczna dzięki obfitości ziół i przypraw. mehr …

Botwinka z mlekiem kokosowym

Botwinka z mlekiem kokosowym

Ta buraczana zupa jest pełna kawałków słodkich warzyw oraz orzechowych liści botwiny w pięknym, żywo różowym kolorze. Połączenie buraka i kokosa to strzał w dziesiątkę – wspaniale się uzupełniają: ten pierwszy jest słodko-winny, a ten drugi łagodny i delikatny. mehr …

Pieczona brukselka z »bekonem« z kokosa

Pieczona brukselka z »bekonem« z kokosa

Ten przepis na Pieczoną brukselkę z bekonem z kokosa to wyjątkowe połączenie wędzono-słodkiego smaku z lekko słoną nutą – gwarantujemy, że już nigdy nie spojrzysz na brukselkę tak samo. mehr …

Wege smalec z jabłkiem

Wege smalec z jabłkiem

Ten wegański smalec ma winny posmak duszonych jabłek i cebulki. Ponadto robi się go w kilka minut i dostarcza porcję białka dzięki zawartej w nim fasoli. mehr …

Łazanki jabłkowe

Łazanki jabłkowe

Jest to danie proste i tanie w przygotowaniu. Tu w wersji świątecznej, czyli z musem jabłkowym, cydrem i syropem klonowym – nigdy nie spojrzysz już na łazanki w ten sam sposób. mehr …

Żurek z pieczonym jabłkiem

Żurek z pieczonym jabłkiem

To przepis na wyjątkowy żurek bo z pieczonym jabłkiem natartym ziołami. Co więcej: w tej zupie poczujesz moc zakwasu, ostrość chrzanu, surowość czosnku i esencjonalność majeranku – po prostu pycha. mehr …

Kaszotto z kurkami

Kaszotto z kurkami

Kaszotto to spolszczona, zdrowsza i prostsza wersja włoskiego risotto. Możesz użyć w tym celu obojętnie jakiej kaszy, a dodając kurki i pomidor – nadasz temu daniu wyjątkowy smak i aromat. mehr …

Kanapki z wegańskim bekonem

Kanapki z wegańskim bekonem

Ten przepis na Kanapki z wegańskim bekonem to absolutny hit. Za bekon posłużyły tutaj grzyby shitake mające głęboki, intensywny smak i mięsistą konsystencję, dzięki czemu świetnie imitują mięso. mehr …

Mleko z konopi

Mleko z konopi

Mleko z konopi ma dość wyrazisty orzechowo-słonecznikowy smak, dlatego dodatek wanilii i słodyczy sprawi, że smak mleka będzie delikatniejszy. Ponadto jest ono bardzo zdrowe a zrobione w domu – zawsze super świeże i bez konserwantów. mehr …

Koperkowy pasztet wegański

Koperkowy pasztet wegański

Ten Koperkowy pasztet wegański z białej kaszy gryczanej i selera jest mocno ziołowy, ale delikatny w smaku. Wspaniale będzie się komponował z ostrą rzeżuchą czy chrzanem, a także musztardą. mehr …

Burgery z brokuła, tofu i miso

Burgery z brokuła, tofu i miso

Proponujemy przepis na brokułowe kotleciki, które są wręcz stworzone do wegańskich burgerów. Na ciepło, w połączeniu z sałatą, świeżymi kiełkami i kremowymi sosami, w pełnoziarnistej bule z pewnością poprawią nastrój w niejeden chłodny, pochmurny dzień. A co więcej – te burgery to świetne źródło białka, wapnia i żelaza! mehr …

Wegańskie ruskie pierogi

Wegańskie ruskie pierogi

Ten przepis na Wegańskie ruskie pierogi pokazuje, że nie ma dania kuchni polskiej, którego nie da się zweganizować. Zamiast sera w farszu zostało tutaj użyte tofu – bez wątpienia pierogi te w smaku łudząco przypominają konwencjonalne ruskie pierogi a według nas są wręcz smaczniejsze. mehr …

Wege rosół

Wege rosół

Ten Wege rosół jest treściwy, o głębokim kolorze jak i równie głębokim smaku. Długo gotowany, pełen warzyw i aromatycznych przypraw – to prawdziwa zupa mocy. mehr …

Najłatwiejsza zupa-krem curry

Najłatwiejsza zupa-krem curry

Ta zupa-krem to doskonała propozycja na zimny wieczór, gdy potrzebujemy zrobić coś rozgrzewającego i sycącego, a do tego szybko. Jej wyjątkowy smak i łatwość przygotowania Cię zachwyci. mehr …

Potrójna ogórkowa z kaszą jaglaną

Potrójna ogórkowa z kaszą jaglaną

Ta Potrójna ogórkowa zupa jest wyjątkowa, gdyż z trzech rodzajów ogórków: świeżych, małosolnych i kiszonych a do tego zamiast ziemniaków zawiera super zdrową kaszę jaglaną. mehr …

Wegański żółty ser

Wegański żółty ser

Polecamy ten Wegański żółty ser ze względu na jego wyjątkowy serowy smak oraz idealną konsystencję sera żółtego – można go bez problemu pokroić ostrym nożem. Jest on doskonały na kanapki i do zapiekania. mehr …

Bulgur z pomidorami

Bulgur z pomidorami

To danie jest dziecinnie proste i pyszne. Jego główny składnik czyli kasza bulgur nie tylko wzbogaci Twoją kuchnię smakiem z Bliskiego Wschodu ale i ma wiele właściwości prozdrowotnych. mehr …

Kuskus z ziołami i cukinią

Kuskus z ziołami i cukinią

Ten Kuskus z ziołami i cukinią to doskonałe danie na początek wiosny lub gdy po prostu mamy ochotę na coś lekkiego, zdrowego i odświeżającego. mehr …

Wegańska orkiszowa pizza

Wegańska orkiszowa pizza

Ta Wegańska orkiszowa pizza jest wyśmienita. Jej spód jest cienki, a boki chrupiące, wierzch pokrywa najlepszy domowy sos pomidorowy, warzywa oraz wegański parmezan. mehr …

Grillowane wegańskie szaszłyki

Grillowane wegańskie szaszłyki

Te Grillowane wegańskie szaszłyki z warzywami i tofu są proste w przygotowaniu, gdyż nie wymagają wielu składników i wysiłku. Sekret ich wyjątkowego smaku polega na odpowiednim przyprawieniu. mehr …

Fettucine z kalafiorowym sosem Alfredo

Fettucine z kalafiorowym sosem Alfredo

Kalafiorowe Alfredo jest lekkie, łatwe i przepyszne. Lekkie, bo choć sos jest gęsty i kremowy, to nie zawiera ani grama tłuszczu. Łatwe, bo wystarczy wszystkie składniki zblendować, zaś przygotowanie dania zajmie mniej więcej tyle czasu, co ugotowanie kalafiora i makaronu. mehr …

Najprostsze nuggetsy z kaszy jaglanej

Najprostsze nuggetsy z kaszy jaglanej

Te Nuggetsy robi się naprawdę szybko i są bardzo proste w przygotowaniu. Są idealną bazą do obiadu, pomysłem na zdrowy fast food (np. jaglane nuggetsy plus pieczone frytki), dodatkiem do tortilli czy na kanapkę. mehr …

Seitanowe schabowe

Seitanowe schabowe

Oto przepis na Seitanowe schabowe czyli wegański kotlet schabowy. Obtoczony w siemieniu lnianym i bułce tartej, dobrze przyprawiony to z pewnością hit wśród osób preferujących tradycyjne smaki. mehr …

Tort »leśny mech«

Tort »leśny mech«

Oto zielony tort szpinakowy bez szpinakowego posmaku. Przełożony śmietanką kokosową, obsypany kolorowymi owocami wygląda pięknie a smakuje delikatnie słodko, jednym słowem – wyborny. mehr …

Paprykarz warzywny

Paprykarz warzywny

Kolejny klasyk polskiej kuchni to Paprykarz warzywny – jego sekret tkwi w niezwykle zdrowej kaszy jaglanej. Nadaje się doskonale jako przystawka lub w postaci pasty do chleba. mehr …

Idealny wegański omlet

Idealny wegański omlet

Ten Idealny wegański omlet to doskonała propozycja na śniadanie lub lunch. Dzięki zawartości tofu jest bogaty w białko a do tego bezglutenowy. mehr …

Wegańskie żeberka BBQ

Wegańskie żeberka BBQ

Te Wegańskie żeberka BBQ są bardzo smaczne, o typowo mięsnej strukturze i mocno wyczuwalnym wędzonym aromacie, świetnie komponują się z pieczonymi ziemniaczkami i surówką, jak i w towarzystwie pieczywa. mehr …

Gulasz z seitanem i warzywami

Gulasz z seitanem i warzywami

Gulasz to niewątpliwie klasyk w polskiej kuchni. Ten przepis na Gulasz z seitanem i warzywami pokazuje jak łatwo zweganizować tę potrawę, tak aby nie zatraciła swojego wyjątkowego smaku i aromatu. mehr …

Super C smoothie

Super C smoothie

Te »Super C smoothie« z kaki i cytrusami jest słodkie i orzeźwiające. To zdrowy napój bogaty w witaminę C i antyoksydanty.
mehr …

Odnawiające smoothie

Odnawiające smoothie

Te »Odnawiające smoothie« jest bardzo lekkie i szczególnie ulubione w gorące dni, dzięki swojemu orzeźwiającemu działaniu.
mehr …

Wegańskie ziołowe masełko

Wegańskie ziołowe masełko

Ten przepis na smaczne Wegańskie ziołowe masełko znakomicie pasuje do grillowanych kolb kukurydzy, chrupiącej bagietki lub wegańskiego steka z grilla. mehr …

Jackfruit burger

Jackfruit burger

Ten Jackfruit burger świetnie zastępuje konwencjonalny mięsny burger. Zachwyca pełnią smaku i przyjemnie wędzonym aromatem oraz pozostawia uczucie sytości na długo. mehr …

Bananowy przysmak

Bananowy przysmak

Bananowy przysmak to doskonała przekąska na słodko. Łatwy w przygotowaniu i możesz go długo przechowywać w lodówce. mehr …

Szafranowe Mango Lassi

Szafranowe Mango Lassi

To Szafranowe Mango-Lassi dzięki swojemu egzotycznemu aromatowi pasuje zarówno jako uzupełnienie potraw indyjskich jak i jako orzeźwiający napój sam w sobie. mehr …

Mleko owsiane

Mleko owsiane

Mleko owsiane jest zdrową i smaczną alternatywą dla mleka krowiego. Przekonaj się tutaj jak łatwo możesz go zrobić. mehr …

Burgery z zielonego orkiszu

Burgery z zielonego orkiszu

Te Burgery z zielonego orkiszu są doskonałe do domowych burgerów ze świeżymi pomidorami, czerwoną cebulą, sałatą i chrupiącą bułką. mehr …

Anmelden

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa